Dode op kickboksgala in Brabant

Bij een vechtsportgala in het Brabantse dorp Zijtaart is gisteravond een 35-jarige man uit Veghel overleden. Het slachtoffer, een kickbokspromotor uit Veghel, werd getroffen tijdens een schietpartij. De politie heeft vier mensen aangehouden. Of ook de schutter hierbij is kon de politie vanmorgen nog niet zeggen. Twee van de aangehoudenen zijn gewond.

Bij een ruzie tijdens het vechtsportgala om ongeveer half acht gisteravond trok iemand een pistool en begon te schieten, zo blijkt volgens de politie uit getuigenverklaringen. Bij het evenement, in dorpshuis Het Klooster in Zijtaart, waren ongeveer driehonderd mensen aanwezig. Een basisschool, die eveneens in het multifunctionele gebouw is gevestigd, bleef vandaag dicht.

De politie zette na de melding tientallen agenten in. „We troffen een chaos aan”, aldus een woordvoerder. De Mobiele Eenheid werd ingezet omdat een confrontatie dreigde tussen de families van de schutter en van de slachtoffers. Het ziekenhuis in Veghel waar de gewonden werden verpleegd, werd door de politie bewaakt. De politie heeft vijftien rechercheurs op de zaak gezet.

De gemeente Veghel had een vergunning afgegeven voor het het gala in Zijtaart. Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) gaf gemeenten eind vorig jaar toestemming gegeven de aanvrager van de vergunning te screenen volgens de Wet Bibob, net als bijvoorbeeld mensen die een coffeeshop willen beginnen. Of dat in dit geval is gebeurd, is nog niet duidelijk.

De Amsterdamse burgemeester Van der Laan luidde ruim twee jaar geleden de alarmbel over de vechtsportgala’s. Uit onderzoek was gebleken dat organisatoren criminele connecties hebben of zelf crimineel zijn. Daarnaast fungeren de gala’s volgens Van der Laan als „netwerkbijeenkomsten voor criminelen”. Eerder dit jaar paste de burgemeester van Leeuwarden de regels aan om vechtsportgala’s te kunnen weren.