Derde dag van geweld rond Gaza - Israël belooft ‘krachtiger antwoord’

Palestijnse militanten van de Openbare Verzetscomités gisteren tijdens een persconferentie in Gaza. Foto AFP / Mohammed Abed

Een Palestijnse raket is vanochtend ingeslagen in een huis in het zuiden van Israël. De raketaanval lijkt het begin van een derde dag van geweld rond Gaza in te luiden. Escalatie dreigt nu Israël een “krachtiger antwoord” op de raketaanvallen heeft aangekondigd.

De Israëlische vicepremier Moshe Yaalon zei vanochtend op de Israëlische radio dat het leger een “scala aan middelen” heeft die het nog niet heeft gebruikt om de raketaanvallen vanuit Gaza te vergelden. In de afgelopen drie dagen schoten Palestijnse militanten meer dan honderd raketten op het zuiden van Israël af. Bij vergeldingsaanvallen van Israël kwamen zes Palestijnen om, onder wie vier burgers.

Eens in de zoveel weken laait het geweld rond de grens met Gaza op. Sinds Israël de Gazastrook eind 2008 binnenviel en Hamas, dat de Palestijnse landstrook bestuurt, zware schade toebracht, is het geweld tussen beide partijen verminderd, maar niet gestopt. De Israëlische krant Haaretz verwacht niet dat het Israëlische leger opnieuw een invasie voorbereidt, maar dat het zich zal toeleggen op het liquideren van Hamasleiders.

Twitter avatar IsraeliPM PM of Israel PM Netanyahu: The world needs to understand that #Israel has the right and obligation to defend its citizens.

Invasie Gaza op korte termijn niet waarschijnlijk

Onze correspondent in Israël, Leonie van Nierop, verwacht niet dat Israël snel zal besluiten om Gaza opnieuw binnen te vallen. Sommige analisten zeggen dat premier Netanyahu zo’n invasie zou overwegen in verband met de parlementsverkiezingen van begin volgend jaar, maar Van Nierop denkt dat hieraan te grote risico’s verbonden zijn. De afgelopen jaren is het geweld rond Gaza geregeld opgelaaid, om daarna weer weg te ebben, aldus Van Nierop.

De Egyptische regering probeert momenteel een staakt-het-vuren tussen Israël en de verschillende Palestijnse groeperingen te bewerkstelligen. Islamitische Jihad, een beweging die onafhankelijk van Hamas opereert, kondigde gisteravond een staakt-het-vuren af, maar dat hield vanochtend dus geen stand. Een Egyptische functionaris bevestigde vanochtend dat er officieel nog geen staakt-het-vuren van kracht is.

    • Pim van den Dool