Deense vetbelasting afgeschaft

De belasting op vette producten die de Deense regering vorig jaar vol trots aankondigde wordt afgeschaft. De maatregel, bedoeld om obesitas te bestrijden, heeft het bedrijfsleven al 27 miljoen euro gekost zonder dat de consumptie van vette producten is gedaald, aldus de Kamer van Koophandel.

Zo’n 47 procent van de Deense bevolking kampt met overgewicht, bijna 13 procent is obees. Daarom besloot de vorige, centrum-rechtse regering in oktober vorig jaar tot een belasting van 16 kronen (2,15 euro) per kilo op producten met meer dan 2,3 procent verzadigd vet.

Veel Denen blijken hun vet nu in Zweden en Duitsland te halen. En bedrijven bezuinigen wegens de kosten van de maatregel„op de ontwikkeling van nieuwe producten”, die juist zorgen voor banengroei. „Ik zou wel eens een onderzoek willen zien waaruit blijkt dat de vetbelasting werkt”, zei een grote Deense snackproducent tegen The Copenhagen Post.

Een recent onderzoek in het British Medical Journal concludeert dat de belasting op ongezond eten met ten minste 20 procent moet worden verhoogd om een dalend effect te hebben op het aantal mensen met obesitas.