De erfenis van Gaddafi

A team of Libyan experts and military engineers dump away fuel from expired SA-2 missiles, under the supervision of the United Nations, in Tripoli November 11, 2012. Experts were assigned to dump the toxic chemicals found in the air defense missiles left over from the former Gaddafi's regime. REUTERS/Ismail Zitouny (LIBYA - Tags: POLITICS MILITARY ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY)
A team of Libyan experts and military engineers dump away fuel from expired SA-2 missiles, under the supervision of the United Nations, in Tripoli November 11, 2012. Experts were assigned to dump the toxic chemicals found in the air defense missiles left over from the former Gaddafi's regime. REUTERS/Ismail Zitouny (LIBYA - Tags: POLITICS MILITARY ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Een team van Libische ingenieurs dumpt brandstof van verouderde SA-2 raketten even buiten Tripoli, onder supervisie van de Verenigde Naties. De luchtdoelraketten hebben deel uitgemaakt van het arsenaal van de voormalige Libische leider Gaddafi.

Gaddafi’s leger van vijftigduizend man is aan het begin van de Libische opstand voor een groot deel overgelopen of naar huis gegaan. Het liet meer dan 2.000 tanks en 2.500 artilleriestukken en bijna 500 gevechtsvliegtuigen en helikopters achter. Het verouderde, grotendeels inoperationele wapentuig was voornamelijk van Russische makelij en werd tussen 2005 en 2009 door landen als Servië, Malta en Bulgarije aan Libië geleverd.