Darwin krijgt ruim vierduizend stemmen bij verkiezingen in Georgia

De verkiezingsposter van Charles Darwin. Foto: Facebook

Het is een behoorlijke prestatie: 130 jaar na je dood meer dan vierduizend stemmen binnen weten te slepen bij verkiezingen voor een zetel in het Huis van Afgevaardigden. Toch is het Charles Darwin gelukt. Hij werd maar liefst tweede bij de verkiezingen in Athens-Clarke County, in de Amerikaanse staat Georgia.

De vader van de evolutietheorie heeft zijn bewonderenswaardige prestatie te danken aan de Republikeinse kandidaat Paul Broun (wiki). Aanvankelijk had deze man die al vijf jaar een zetel heeft geen enkele tegenstander, maar met een controversiële uitspraak die hij deed in zijn kerkgroep in september haalde hij de woede op de hals van vele inwoners:

“Gods woord is waarheid. Ik ben hier gekomen om dat te begrijpen. Alle dingen die ik heb geleerd over de evolutieleer, embryologie en de oerknal komen rechtstreeks uit de hel. Die leugens proberen te voorkomen dat ik en alle anderen die dit kregen bijgebracht begrijpen dat we een redder nodig hebben.

Ziet u, er zijn een heleboel wetenschappelijke gegevens die ik als wetenschapper heb gevonden die erop wijzen dat dit echt een jonge aarde is. Ik geloof niet dat de aarde zo’n negenduizend jaar oud is. Ik geloof dat ze in zes dagen is geschapen zoals we haar nu kennen. Dat is wat de bijbel zegt.”

Darwin for Congress

De kritiek kwam niet uit onverwachte hoek: een bioloog van de Universiteit van Georgia, Jim Leebens-Mack, zette de Facebook-pagina ‘Vote Darwin for Congress‘ op. We have an alternative to Paul Broun, staat er op de pagina - Vote Charles Darwin for Congress as a Write-In candidate for Georgia’s 10th District! Het leverde zelfs veel meer daadwerkelijke stemmen op dan likes. Maar liefst een paar duizend mensen brachten hun stem uit op de beroemde onderzoeker, terwijl er maar 127 personen klikte vind-ik-leuk aanklikte.

Maar dat was niet genoeg om te voorkomen dat Broun werd herkozen; hij haalde alsnog ruim tweehonderdduizend stemmen binnen. Toch laat het volgens Leebens-Mack zien dat Broun kwetsbaar is. “De campagne voor 2014 is begonnen!”

Ook Pino voerde oppossitie

Ook in andere counties werden enkele stemmen op Darwin uitgebracht. Daarnaast werden op sommige stembiljetten namen ingevuld als Big Bird (de Amerikaanse Pino) en Bill Nye the Science Guy (wiki) of overduidelijke meningen over wie níet moest worden gekozen: Anyone but Broun en Anyone Else.

    • Mirjam Remie