Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Conflict om oplopende kosten toezicht DNB

De Nederlandse Bank in Amsterdam.
De Nederlandse Bank in Amsterdam. Foto ANP / Lex van Lieshout

Verzekeraars en banken zijn het er niet mee eens dat ze meer moeten betalen voor het toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). Dat schrijft het Financieele Dagblad vandaag op basis van ingewijden.

Om het toezicht uit te breiden voert DNB de kosten de komende jaren op. De rekening hiervoor komt vooral bij banken, verzekeraars en pensioenfondsen te liggen. Het frustreert veel bedrijven dat ze zelf door de crisis moeten snijden in de kosten en dat DNB ondertussen om steeds meer geld vraagt. Directieadviseur Theo Hoppenbrouwers van Zorgverzekeraars Nederland verklaart tegenover de krant:

“Alle sectoren zitten in zwaar weer. Maar het toezicht door DNB mag tegen alle stormen in groeien met dubbele cijfers, zonder dat ons duidelijk is wat er verbetert aan het toezicht.”

Openlijke kritiek op de toezichthouder ligt gevoelig, zo schrijft de krant, omdat de vrees bestaat dat wie zijn nek te ver uitsteekt, harder wordt aangepakt.

Aantal toezichthouders uitgebreid, maar subsidie op de schop

Het aantal toezichthouders bij DNB wordt met 54 voltijdbanen uitgebreid. Die toezichthouders gaan voornamelijk banken in de gaten houden, als reactie op de financiële crisis. In 2008 kostte het toezicht door DNB nog 98 miljoen euro. Volgend jaar is dat 149 miljoen euro. De overheid betaalt een deel van de kosten, maar die bijdrage gaat volgend jaar omlaag en wordt in 2015 geschrapt, zo schrijft persbureau Novum. Volgens DNB hebben de partijen geen bezwaar aangetekend.

De kosten moeten onderling worden verdeeld tussen pensioenfondsen, verzekeraars en banken. Ook daarover is gesteggel: banken betalen veertig procent van de kosten, wat een anonieme bankier in de krant bestempelt als “aan de hoge kant”. Maar verzekeraars vinden het onterecht dat zij aan de kosten moeten meebetalen omdat juist banken het meeste toezicht hebben.

Derde conflict over kosten toezicht

Het is de derde keer dat er een conflict is over de kosten. In 2005 was er al onenigheid toen de Autoriteit Financiële Markten het toezicht uitbreidde. In 2008 kwam het tot een conflict met DNB, toen de rekening voor het extra toezicht op de ontmanteling van ABN Amro bij de rest van de sector kwam te liggen.