Columnist Pieter Hilhorst vervangt Lodewijk Asscher als wethouder

None

De PvdA in Amsterdam heeft een bekende Nederlander binnengehaald als opvolger van wethouder Lodewijk Asscher. Publicist en tv-maker Pieter Hilhorst is gisteren door een ruime meerderheid van de raadsfractie aangewezen als kandidaat voor de portefeuilles Financiën, Onderwijs en Jeugd, die Asscher in het Amsterdamse college beheerde voor hij als vicepremier plaatsnam in het kabinet Rutte-II.

Hilhorst (46) is bekend van krant (als columnist van de Volkskrant) en tv (bij de VARA als Ombudsman – dit voorjaar tegen de zin van presentator Hilhorst gestopt – en in het programma Politieke junkies). Als politicus noch als partijpolitiek bestuurder heeft hij enige ervaring, maar de cum laude afgestudeerde politicoloog Hilhorst heeft wel een lange mars door de politiek gemaakt buiten de partijkaders om. Hij werkt voor de Wiardi Beckmanstichting, denktank van de PvdA, aan het project ‘Van Waarde’, hij is een jaar voorzitter geweest van de Bondsraad van FNV Bondgenoten en heeft een reeks adviseurschappen vervuld bij tal van maatschappelijke organisaties. Een van zijn recente initiatieven, samen met onder meer GroenLinks-prominent Jos van der Lans, is de oprichting van een ‘broodfonds’, waarin de deelnemende zzp’ers elkaar voor ziekte verzekeren.

Bij de verkiezing van Hilhorst heeft de PvdA-fractie gisteren nadrukkelijk verder gekeken dan de anderhalf jaar dat hij nog wethouder zal zijn in dit college, aldus fractievoorzitter Frank de Wolf. Asscher heeft behalve zijn wethouderszetel ook een vacature voor het politiek leiderschap van de Amsterdamse PvdA achtergelaten. Als het aan de fractie ligt gaat de partij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 in met lijsttrekker Hilhorst. De ledenraad van de Amsterdamse PvdA moet daarover in september beslissen.

Hilhorst stelde zich kandidaat voor de functie vorige week dinsdag in zijn column in de Volkskrant, waarin hij pleitte voor een ‘politiek van nabijheid’: „Daarbij past de mobiliserende politieke stijl waarmee Lodewijk Asscher geweldige resultaten heeft bereikt. De tijd is voorbij dat problemen kunnen worden opgelost met een verhoging van het budget. We zullen met minder geld meer maatschappelijke resultaten moeten behalen. Dat kan alleen door sociale allianties te sluiten en aansluiting te zoeken bij burgerinitiatieven.”

Die burgerinitiatieven heeft Hilhorst in ruime mate zelf opgezet of actief gesteund. Behalve het broodfonds heeft hij ook gezeten in een initiatief van ‘witte’ ouders om hun kinderen samen naar ‘zwarte’ scholen te sturen om zo gemengde scholen te krijgen die de politiek niet kon realiseren. Hij is ook betrokken bij de zogenoemde Eigen-Krachtconferenties. Die zijn bedoeld om mensen die problemen hebben (schulden, moeilijk lerende kinderen, dat soort dingen) samen met familieleden en vrienden een oplossing te laten bedenken.

Hilhorst werd gisteren verkozen boven twee kandidaten die wel politieke of bestuurlijke ervaring hadden. Volgens fractievoorzitter De Wolf werd Hilhorsts gebrek aan ervaring op dit gebied voldoende gecompenseerd door zijn kennis op de terreinen waarvoor hij verantwoordelijk wordt.

En passant werd gisteren ook de vraag beantwoord die verschillende twitteraars stelden toen Hilhorsts sollicitatie naar buiten kwam: hij is al jaren lid van de PvdA. Zodra hij wethouder wordt, schreef Hilhorst dinsdag in de Volkskrant, geeft hij zijn column op.

Correspondent Amsterdam

    • Bas Blokker