CBS: groei export blijft onveranderd laag, meer bedrijven failliet

Meer faillissementen, de export blijft laag en het consumentenvertrouwen is nog een stukje somberder dan vorige maand. Nieuwe cijfers van het CBS laten een mistroostig beeld zien van de Nederlandse economie.
Meer faillissementen, de export blijft laag en het consumentenvertrouwen is nog een stukje somberder dan vorige maand. Nieuwe cijfers van het CBS laten een mistroostig beeld zien van de Nederlandse economie. Foto ANP / Roos Koole

Nieuwe kwartaalcijfers van het Centraal Bereau voor de Statistiek schetsen een somber beeld van de Nederlandse economie. Huizenprijzen dalen, het consumentenvertrouwen is bedrukt, de consumptie krimpt. Het aantal faillissementen is toegenomen en de groei van de export blijft onveranderd laag.

In het tweede kwartaal is de economie met 0,4 procent gekrompen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Vergeleken met het voorafgaande kwartaal groeide de economie in het tweede kwartaal met 0,2 procent; toen was er een groei van 0,8 procent. Consumenten waren in oktober wat somberder dan in september en ook de stemming van de producenten in de industrie verslechterde, zo meldt het CBS.

Groei export blijft laag

Het volume van de goederenexport vanuit Nederland is in september opnieuw met een laag percentage gestegen. Het is voor de derde maand op rij dat de groei van de export zo laag uitvalt. De Nederlandse economie draait voor een groot gedeelte op export; de groei in de eerste twee kwartalen van die jaar werd erdoor veroorzaakt. Wel laten de uitvoercijfers nu toen maanden achter elkaar een groei zien.

Het uitvoervolume steeg in september met twee procent vergeleken met dezelfde maand vorig jaar, in lijn met het groeitempo in de voorgaande twee maanden. Het volume van de invoer nam in september met drie procent toe op jaarbasis. Volgens het CBS steeg de waarde van de uitvoer naar niet-Europese landen, terwijl de waarde van de goederenstroom naar EU-landen juist kromp. De invoer liet een tegenovergesteld beeld zien. Bovendien zijn volgens het CBS de omstandigheden voor de export in november, net als in oktober, verslechterd.

Veel bedrijven failliet

Er gingen in oktober bijna 150 bedrijven meer failliet dan een maand eerder. En nu al meer bedrijven dan vorig jaar, terwijl we nog twee maanden te gaan hebben.

Twitter avatar statistiekcbs CBS .nl statistiek In oktober gingen 703 bedrijven en instellingen #failliet http://t.co/h6BSQraI

Het gemiddelde over de afgelopen drie maanden kwam in oktober uit op 591, tegen 597 in september. Voor de derde keer op rij nam het gemiddelde iets af. In juli werd een record bereikt van 667 faillissementen. Het aantal uitgesproken faillissementen hangt nauw samen met het aantal zittingsdagen van de rechtbank die maand. Daarom kijkt het statistiekbureau voor het meeste reële beeld naar het driemaandsgemiddelde.

In de eerste tien maanden ligt het aantal faillissementen met 6245 een kwart hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder.