Broer van schutter Toulouse schetst sfeer van haat in familie

Mohammed Merah, die in maart zeven moorden pleegde, groeide op in een gezin waar antisemitisme de norm was, schrijft zijn broer in een nieuw boek.

Mohammed Merah, de dader van de aanslagen in Toulouse in maart dit jaar, radicaliseerde niet in z’n eentje in de gevangenis, maar groeide al op in een gezin waar haat en antisemitisme de sfeer bepaalden.

Dat schrijft Merahs oudere broer Abdelghani Merah (36) in het boek Mon frère, ce terroriste (Mijn broer, die terrorist) dat deze week verschijnt en waaruit Franse media citeren.

Mohammed Merah, een 23-jarige Fransman van Algerijnse origine, doodde in de regio Toulouse drie Franse militairen, drie joodse kinderen en een rabbi. In een hevig vuurgevecht met de politie vond Merah op 22 maart zelf de dood.

Abdelghani Merah schrijft dat in het gebroken gezin-Merah een „sfeer van racisme en haat” heerste: „een afschuwelijke omgeving die antisemitisme voor lief neemt”.

De joodse school Ozar Hatorah was het laatste doelwit van Mohammed Merah voordat de politie hem wist op te sporen. De moorden op Franse parachutisten pleegde Merah uit wraak voor de westerse aanwezigheid in Afghanistan, zo vertelde hij zelf aan de Franse politie tijdens de omsingeling van zijn huis.

De autoriteiten beschreven Merah in maart als een ‘eenling’. Enige tijd werd aangenomen dat hij als kleine crimineel pas in de gevangenis interesse ontwikkelde voor moslim-extremistische ideeën. Maar dat ook Merahs familie invloed op hem had uitgeoefend bleek al toen zijn broer Abdelkader Merah (30) eind maart werd gearresteerd. Hij zit nog in voorarrest op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen.

Merahs ouders waren afkomstig uit de arme Algerijnse regio Medea, waar de familie van de vader op de hand was van de fundamentalistische verzetsgroepen FIS en GIA, schrijft Abdelghani Merah. Vader Merah scheidde in 1993 van zijn moeder, keerde terug naar Algerije en werd later in Frankrijk veroordeeld wegens drugssmokkel.

De moeder voedde de drie broers en hun zus Souad (34) op met virulent antisemitisme, zegt Abdelghani Merah in een documentaire die gisteren op de Franse zender M6 werd vertoond. „Mijn moeder zei altijd: ‘Wij Arabieren zijn geboren om joden te haten. Die woorden hoorde ik mijn hele kindertijd.”

In de documentaire zijn uitspraken te horen van Souad Merah, die werd gefilmd met een verborgen camera. Ze zegt „trots” te zijn op haar overleden broer Mohammed. „Hij heeft tot het einde gestreden”. Ze spreekt tevens haar bewondering uit voor Osama bin Laden en zegt de joden te „haten”.

Abdelghani Merah schrijft dat hij zelf het slachtoffer was van de extremistische opvattingen van zijn broer Abdelkader. Hij had een vriendin wier familie deels van joodse afkomst was. „Kader zei tegen me: ga weg bij die vieze jodin van je”.