Bloedserieuze Jeugdparlementariërs zoeken oplossing voor crisis

Lukt de driehonderd slimste, Europese jongeren wat het IMF, Europarlement, Mark Rutte, Angela Merkel en François Hollande maar niet voor elkaar krijgen? Onder het motto Ending the Crisis bogen de beste Europese scholieren uit 35 landen zich in Amsterdam als leden van het Europees Jeugdparlement tien dagen lang over een oplossing voor de crisis. De jeugdwerkloosheid, de bankencrisis en pensioenproblemen: het stond allemaal op de agenda.

Zaterdag werden de plenaire vergaderzalen van Straatsburg en Brussel omgeruild voor het Amsterdamse Conservatorium en presenteerden de jongeren hun antwoorden. Maar nee, een radicale, nieuwe oplossing om uit de crisis te komen zat er niet tussen. In afgemeten resoluties pleitten ze onder meer voor een Europese bankenunie, het koppelen van de pensioenleeftijd aan de levensverwachting en het verplicht afronden van de middelbare school. En dat waren de radicale voorstellen.

Met de opdracht van de organisatie ‘om oplossingen voor de crisis te vinden en een nieuwe aanpak uit te denken voor de komende twintig jaar’ verwacht je vernieuwende ideeën, overidealisme en inspirerende vergezichten. De Jeugdparlementariërs zijn nog ongebonden en hebben geen achterban om tevreden te houden. Maar hoewel de meeste jongeren tussen de 15 en 18 jaar oud waren, leken het wel volwaardige Europarlementariërs.

„Realistisch zijn is juist het beste”, zegt Panagiotis Papauagiotou (17) uit Griekenland verontwaardigd. „We kunnen wel een ingewikkeld nieuw orgaan met supermacht bedenken, maar dat heeft geen zin als het er niet kan komen.”

Commissievoorzitter Indra Mangule (26) uit Letland constateert dat de deelnemers „nuchter en heel voorzichtig zijn in de suggesties die ze doen”. Het extreemste voorstel van de jongeren vindt ze het pleidooi voor een sociaal leenstelsel voor studenten op Europees niveau. En ja, de resolutie over het toestaan van stamcelonderzoek ging ook best ver.

Wie de vergadering van het parlement vanaf de eerste verdieping gadeslaat heeft dan ook eigenlijk niet door dat er scholieren aan het debatteren zijn. Pas van dichtbij valt op dat sommige jongeren jeugdpuistjes en beginnende baardgroei hebben.

„We moeten stap voor stap naar betere Europese integratie en meer solidariteit”, zegt Amy Campo McEvoy (17) uit Spanje gereserveerd. Ze heeft net zoals meer meisjes een mantelpak aan. Haar mannelijke collega-gedelegeerden dragen pak en stropdas.

Er wordt bloedserieus gedebatteerd en indrukwekkend vloeiend Engels gesproken, zelfs tot op het niveau van beleidstaal.

Commissievoorzitter Monetaire Zaken Alexandre Narayanin (20) uit Frankrijk verwacht dat veel van de deelnemers later bij de EU terechtkomen. „Ik ga volgend jaar stage lopen bij het Europarlement.”

Mogelijk hebben de jeugdige parlementariërs binnenkort al invloed in Brussel. Alle aangenomen resoluties worden gebundeld en aangeboden aan het Europarlement.

Niall Murphy (20) uit Ierland hoopt dat er wordt geluisterd. „We kijken vaak vanuit nationaal perspectief naar Europa. Hier laten we zien hoe je het Europese perspectief moet hanteren.”

De jongeren gaven nog een ander helder signaal af aan de 736 Europarlementariërs in Brussel. In het echte Europarlement mogen alle 23 officiële talen van de EU worden gesproken, de jongeren hielden het op Engels.