BBC-top weg na blunder in zaak kindermisbruik

Na BBC-directeurGeorge Entwistle zijn vandaag nog twee hoge BBC-chefs opgestapt. Aanleiding voor hun vertrek is een onterechte beschuldiging van kindermisbruik aan het adres van een oud-politicus in het tv-programma Newsnight. BBC-voorzitter Chris Patten noemde de crisis bij de BBC „een afschuwelijke bende”.

De opgestapte Helen Boaden was de chef van BBC News. Ook haar plaatsvervanger Steve Mitchell legt zijn functie neer. Daarmee hebben ook de journalistiek verantwoordelijken hun conclusies getrokken.

Newsnight meldde op 2 november dat de Conservatieve oud-politicus Lord Alistair McAlpine, in de jaren tachtig adviseur van oud-premier Margaret Thatcher, een kind zou hebben verkracht, op basis van één getuigenis. Dat bleek al snel om een vergissing te gaan: het zou om McAlpine’s inmiddels overleden neef gaan. Newsnight noemde niet zijn naam, maar minder scrupuleuze bloggers deden dit wel, op basis van de informatie uit het programma.

Met het vertrek van de drie prominenten verhevigt de crisis bij de BBC. Deze begon 3 oktober met de onthulling van de concurrerende tv-zender ITV dat de vorig jaar overleden BBC-presentator Jimmy Savile decennialang minderjarige meisjes misbruikte. Newsnight wilde vorig jaar hetzelfde nieuws brengen, maar die uitzending werd tegengehouden. Daarmee laadde de leiding de verdenking op zich de zaak in de doofpot te willen stoppen. Boaden en Entwistle zouden hierbij betrokken zijn.

Opvallend is dat een wél uitgezonden aflevering van Newsnight over kindermisbruik de val van de directeur en de twee chefs inluidde.

De crisis komt voor de BBC op een ongelukkig moment, omdat de Conservatieven de omroep toch al zien als een duur links bolwerk en een oneerlijke concurrent van ongesubsidieerde media. De omroep moet de komende vijf jaar 20 procent bezuinigen op een jaarbudget van 4,8 miljard pond (6 miljard euro).

Britse politici reageerden vandaag boos op het nieuws dat de zaterdag afgetreden Entwistle een jaarsalaris van 450.000 pond (560.000 euro) meekrijgt, terwijl hij slechts 54 dagen in dienst was.

Commentaar: pagina 2

Crisis BBC: pagina 32-33