agenda

Maandag 12 november

Op de tweejaarlijkse conferentie van de Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) over het bestrijden van roken, deze hele week in Seoul, proberen de 135 deelnemende landen het eens te worden over wetgeving tegen illegale handel in tabaksp roducten. Daarnaast zal worden onderhandeld over een verplichte belasting op tabaksartikelen. Die moet jaarlijks ruim 5 miljard dollar opleveren, die de Wereldgezondheidsorganisatie wil gebruiken om het roken terugdringen.

Dinsdag 13 november

Een Britse rechter moet uitspraak doen over het uitleveringsverzoek dat Spanje heeft gedaan aangaande twee verdachte kopstukken van de Baskische afscheidingsbeweging Eta, Antonio Troitino en Ignacio Lerin Sanchez. De twee werden eind juni in Londen gearresteerd.

In de Egyptische hoofdstad Kairo heeft de EU-Arabische Ligatop plaats. De EU en de Arabische Liga hebben een afspraak om een permanente dialoog met elkaar te voeren. In 2008 werd de laatste top gehouden, in Malta.

In Koeweit is een nieuwe zittingsdag in het proces tegen drie ex-parlementariërs van de oppositie, wegens het beledigen van de emir. De door moslimfundamentalisten gedomineerde oppositie veroverde in februari in de parlementsverkiezingen 34 van de 50 zetels. Maar Het Koeweitse Constitutionele Hof verklaarde de parlementsverkiezingen later ongeldig en het oude parlement werd in ere hersteld

In Kiev wordt het proces tegen de gevangen oppositieleider Joelia Timosjenko hervat. Timosjenko, politiek rivaal van president Janoekovitsj, is al veroordeeld tot 7 jaar cel wegens machtsmisbruik. Nu staat zij terecht voor betrokkenheid bij moord. In de jaren negentig zou ze zakelijke concurrenten uit de weg hebben laten ruimen. Janoekovitsj stuurt met het tweede proces aan op verdere escalatie van het diplomatieke conflict met de EU.

Woensdag 14 november

Europese actiedag tegen bezuinigingen. In Brussel, Athene, Lissabon en Madrid staan protesten gepland van vakbonden.

De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi spreekt in de Indiase hoofdstad New Delhi. Ze is uitgenodigd door premier Manmohan Singh.

De Russische premier Dmitri Medvedev brengt een bezoek aan Finland. Hij zal er spreken met premier Jyrki Katainen en president Sauli Niinis. Oorspronkelijk zou president Poetin naar Finland afreizen. Hij blies het bezoek echter op het laatste moment af. In Russische media werd geschreven dat dat verband hield met een rugkwetsuur die hij zou hebben opgelopen tijdens een recente vlucht met jonge kraanvogels.

Donderdag 15 november

Bulgarije en Rusland tekenen in de Bulgaarse stad Varna een contract van zes jaar voor de levering van gas door het Russische staatsbedrijf Gazprom. De Bulgaren hebben hard onderhandeld over een verlaging van de gasprijs, in ruil voor deelname aan South Stream, het project voor een Russische gasleiding naar Zuidoost-Europa via de Zwarte Zee.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel ontvangt in Berlijn de Franse premier Jean-Marc Ayrault. Ze zullen spreken over institutionele hervormingen van de Europese Unie.

Hervattingen onderhandelingen Colombiaanse regering en rebellen van FARC, in Havana.

Vrijdag 16 november

De Franse president Hollande bezoekt Polen. Onder Hollandes voorgangers Sarkozy en Chirac bestonden spanningen tussen de twee naties. Sarkozy wilde de eurozone, waartoe Polen niet behoort, op verdere afstand plaatsen van de rest van de EU. Polen voelde zich buitengesloten. Chirac was geïrriteerd door Poolse steun aan de VS in de Irak-oorlog.

Zaterdag 17 november

In Cambodja komen de ASEAN-landen bijeen voor een reguliere top. De Amerikaanse president Barack Obama neemt ook deel.

In Sierra Leone worden vandaag presidents- en gemeenteraadverkiezingen gehouden.

Zondag 18 november

De leden van de Franse centrum-rechtse oppositiepartij UMP van oud-president Sarkozy kiezen een nieuwe partijvoorzitter. Vandaag vindt de eerste ronde van de ledenraadpleging plaats; de tweede volgt op 25 november. Oud-premier François Fillon strijdt om de positie met Jean-François Copé, de huidige UMP-chef.

Maandag 19 november

Frans Timmermans (PvdA) maakt zijn debuut bij het maandelijkse overleg van Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel.