Voor het eerst waarschuwingsschoten Israël na inslag Syrische granaten

Israelische soldaten en VN-militairen bekijken de plek op de Hoogvlakte van Golan waar vorige week drie mortiergranaten insloegen. Foto AFP / Jalaa Marey

Israël heeft voor het eerst waarschuwingsschoten richting Syrië gelost, nadat er opnieuw Syrische mortiergranaten insloegen op de Hoogvlakte van Golan, die sinds 1967 door Israël wordt bezet. Dat meldt persbureau Reuters.

De raket werd afgevuurd als waarschuwingsschot nadat een verdwaalde mortiergranaat uit Syrië een militaire post op de Golan-hoogten had geraakt. Er zijn in Israël geen meldingen van gewonden of schade.

Geweld Syrië raakt Israël steeds vaker

Israël heeft Syrië eerder gewaarschuwd dat het conflict zich niet moet uitbreiden naar de Golanhoogte, dat precies tussen beide landen in ligt. Het geweld tussen het Syrische leger en opstandelingen raakt Israël steeds vaker. Vrijdag sloegen er ook verdwaalde mortiergranaten in, dinsdag deed een Syrische kogel een landmijn op de bezette Golan ontploffen. Maandag werd een Israëlische legerjeep geraakt door kogels.

Vorige week reden drie Syrische tanks het grensgebied in dat door troepen van de Verenigde Naties wordt bewaakt en waar volgens de in 1974 overeengekomen wapenstilstand geen Syrische troepen mogen komen. Hoewel Syrië het gebied terug wil, is het al decennia lang rustig langs de grens.

    • Lex Boon