VUmc wilde bepalen welke beelden patiënten mochten zien

VU Medisch Centrum. ANP KOEN VAN WEEL
VU Medisch Centrum. ANP KOEN VAN WEEL Foto ANP / Koen van Weel

Weer een nieuwtje rondom de uitgezonden realityserie 24 uur tussen leven en dood van producent Eyeworks: uit onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) blijkt dat het VUmc mocht bepalen welke beelden de patiënten mochten zien. De stukken kreeg Nu.nl in handen na een juridische procedure.

Uit de stukken blijkt dat het VUmc mocht beslissen welke patiënten in de televisie-uitzending werden gebruikt. Daarna werd de uitzending gemaakt, waarbij het ziekenhuis ook het recht had om uitzending van onderdelen te weigeren.

Ruwe beeldmateriaal werd niet getoond

Volgens het contract tussen producent Eyeworks en het VUmc mocht de patiënt vooraf de uitzending weliswaar zien, maar wel nadat het VUmc al toestemming had gegeven. Er was een expliciet verbod om het ruwe beeldmateriaal aan de patiënt te tonen. Dit om te voorkomen dat bij een medische fout eventueel bewijsmateriaal toegankelijk zou zijn.

Ook wordt toegezegd dat materiaal niet voor het personeelsdossier van medewerkers mag dienen. In een interne notitie van een chirurg van het VUmc wordt het als volgt geformuleerd:

“Er wordt niets uitgezonden dat schadelijk is voor de patiënt of het VUmc.”

In een informatiefolder en in een script voor het vragen van toestemming patiënten werd hier niets over gemeld. Pas op het toestemmingsformulier komt een passage voor die spreekt over intern gebruik en het gebruik van beelden voor opleiding.

Ziekenhuis onder verscherpt toezicht

In februari dit jaar staakten RTL en het ziekenhuis de uitzendingen over de spoedeisende hulp nadat veel commotie ontstond over schending van de privacy van patiënten. Die bleken soms gefilmd te worden zonder dat hen daarbij vooraf om toestemming was gevraagd.

Het ziekenhuis staat daarnaast sinds de zomer onder verscherpt toezicht van de inspectie wegens conflicten tussen medisch specialisten. Gisteren meldde De Telegraaf dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg een anonieme melding heeft ontvangen waarin staat dat een longchirug expres alleen werd gelaten om een fout uit te lokken.

    • Anouk Eigenraam