Volkskrantcolumnist Pieter Hilhorst voorgedragen als opvolger Asscher

AMSTERDAM - Presentatie VARA nieuw seizoen met Pieter Hilhorst ANP KIPPA FREEK VAN ASPEREN
AMSTERDAM - Presentatie VARA nieuw seizoen met Pieter Hilhorst ANP KIPPA FREEK VAN ASPEREN Foto ANP / Kippa Freek van Asperen

Het zong al een tijdje rond, maar Volkskrantcolumnist Pieter Hilhorst is nu ook officieel voorgedragen door de PvdA om Lodewijk Asscher op te volgen als wethouder in Amsterdam. Asscher is als vicepremier en minister van Sociale Zaken toegetreden tot het kabinet.

Hilhorst werd gekozen uit twintig kandidaten. Hilhorst is er blij mee:

Twitter avatar Pieterhilhorst Pieter Hilhorst De PvdA-fractie heeft mij voorgedragen als wethouderskandidaat. Ik ben ongelofelijk trots. http://t.co/8YYcaTGY

De fractie laat ook weten erg blij te zijn Hilhorst te kunnen voordragen, meldt Novum:

“Hij is in alles een sociaaldemocraat met een missie: de publieke sector moet weer in dienst komen te staan van de mensen voor wie zij in het leven is geroepen.”

Fractievoorzitter van de PvdA Amsterdam Frank de Wolf heeft vertrouwen dat Hilhorst, die bestuurlijke ervaring ontbeert, de functie van wethouder goed zal uitvoeren:

“Er komt veel op ons af, maar het regeerakkoord biedt ook kansen die Pieter Hilhorst met beide handen aan wil pakken.”

De gemeenteraad zal waarschijnlijk 28 november beslissen over de voordracht van de PvdA-fractie. Later zullen de leden bepalen wie politiek leider wordt van de sociaaldemocraten in Amsterdam.

Asscher die in Amsterdam financiën, jeugdzaken, educatie en het wallenproject 1012 in zijn portefeuille had spreekt van een ‘geweldige keuze’ van de Amsterdamse PvdA-fractie. Op Twitter regende het felicitaties. In zijn laatste column nam Hilhorst afgelopen week al een voorschot op zijn mogelijk wethouderschap:

“De afgelopen jaren heb ik veel geschreven over de tekortkomingen van de publieke sector en over sociale veerkracht. Nu wil ik de kans grijpen om deze ideeën in de praktijk vorm te geven. Mijn sollicitatie is het resultaat van een lange ontwikkeling. Als columnist heb ik me nooit beperkt tot commentaar, maar ook alternatieven bedacht.

Voor het programma de Ombudsman heb ik niet alleen onrecht aangeklaagd, maar ook oplossingen gezocht en gevonden. Zo heb ik een broodfonds opgericht. Een kring van zzp’ers die elkaar helpen als een lid door ziekte geen inkomsten heeft. De overgang naar de politiek is dan ook geen breuk met het verleden, maar een voortzetting van mijn maatschappelijke betrokkenheid met andere middelen.”