PSV, Feyenoord en Ajax winnen - Vitesse en Twente gelijk

Georginio Wijnaldum heeft de 3-1 voor gescoord PSV in de wedstrijd tegen Heerenveen. Links Tim Matavz en rechts Dries Mertens. Foto ANP / Olaf Kraak

PSV lost FC Twente af als koploper van de Eredivisie. De Eindhovenaren wonnen met 5-1 van sc Heerenveen, terwijl Twente eerder op de dag gelijkspeelde tegen Vitesse. De Amsterdammers overtroefden PEC in Zwolle met 4-2. Feyenoord kwam simpel met 5-2 langs Roda.

Luciano Narsingh, Dries Mertens, Georginio Wijnaldum en twee keer Tim Matavz scoorden voor PSV, nadat Daniël de Ridder de bezoekers al snel op voorsprong had gezet. PSV wist dat door de 0-0 tussen Twente en Vitesse de koppositie binnen handbereik was. De thuisploeg kende echter een valse start. Na een fout in de PSV-defensie sloeg De Ridder voor Heerenveen toe. PSV groeide vervolgens echter in de wedstrijd en halverwege de eerste helft leverde Heerenveen de bal in waarna PSV snel omschakelde en via een lobje van Narsingh tegen de binnenkant van de paal gelijkmaakte.

Pas na de thee besliste PSV vervolgens de wedstrijd. Mertens krulde eerst de bal fraai in de verre hoek en na ruim een uur kopte Wijnaldum van dichtbij de 3-1 binnen. In de slotfase liep de thuisploeg nog uit naar een ruime zege. Matavz scoorde in de 83e en de 86e minuut.

Bij PSV keerden Mark van Bommel en Kevin Strootman terug in de basis. Beiden waren geblesseerd. Ook Jeremain Lens keerde terug van een blessure. De spits viel in de tweede helft in. Voor Strootman, Lens en Narsingh betekent hun optreden dat zij zich op kunnen maken voor het Nederlands elftal. Zij zouden door bondscoach Louis van Gaal alleen bij speeltijd dit weekeinde worden opgeroepen.

Feyenoord wint 5-2 tegen Roda JC

Feyenoord won met 5-2 van Roda JC. In de Kuip opende Graziano Pellè al na twintig seconden de score voor de thuisclub. De Italiaanse spits maakte ook het tweede doelpunt voor de ploeg van Ronald Koeman. Lex Immers, Jordy Classie en Daryl Janmaat waren de overige doelpuntenmakers van de Rotterdammers. Voor Roda JC scoorden Sanharib Malki en Bart Biemans.

Voorafgaand aan het duel werd afscheid genomen van Ron Vlaar en Karim El Ahmadi, die deze zomer van Feyenoord naar Aston Villa vetrokken. Beide spelers zagen hun oude club al in de eerste minuut op voorsprong komen. Op aangeven van rechtsback Janmaat schoot Pellè de bal hard in de kruising. In de twaalfde minuut bracht Malki met een kopbal de bezoekers weer langzij.

Even leek Feyenoord door de gelijkmaker van slag te zijn, maar halverwege de eerste helft was Pellè op aangeven van vleugelspeler Ruben Schaken ditmaal met het hoofd trefzeker. Immers maakte, opnieuw uit een voorzet van Schaken, de 3-1. Roda-verdediger Biemans bracht de ruststand op 3-2.

Vlak na rust miste Immers vanaf 11 meter, nadat arbiter Eric Braamhaar Feyenoord makkelijk een penalty had meegegeven. Biemans moest daarbij onterecht het veld met rood verlaten. De ploeg van trainer Ruud Brood kon met tien man niet veel meer inbrengen. Classie en verdediger Janmaat bepaalden de eindstand op 5-2.

Ajax simpel langs PEC

Ajax won de uitwedstrijd bij PEC Zwolle met 4-2. De ploeg van trainer Frank de Boer loopt daardoor in op concurrenten FC Twente en Vitesse, die gelijkspeelden. Toby Alderweireld, Viktor Fischer (2) en Siem de Jong scoorden voor Ajax. Denni Avdic en Jesper Drost deden in de slotfase iets terug, maar verder kwam de thuisploeg niet.

Niklas Moisander haakte tijdens de warming-up ziek af bij Ajax en daarmee was het leed nog niet geschied. Al na vijf minuten moest Ryan Babel naar de kant met zijn schouder uit de kom en in de 26e minuut kon Alderweireld niet verder vanwege liesklachten. De Belgische verdediger had zijn ploeg na twaalf minuten nog wel op voorsprong gezet. Hij tikte van dichtbij binnen uit een hoekschop van Christian Eriksen.

Het afwachtende Zwolle kreeg via Giovanni Gravenbeek een kans op de gelijkmaker, maar de tweede treffer viel aan de andere kant. Fischer bekroonde zijn basisplaats na een fout in de Zwolse defensie met een doelpunt. Kort na rust sloeg de jonge Deen opnieuw toe door een voorzet van Derk Boerrigter binnen te koppen.

Na de 4-0 van De Jong leek de wedstrijd gespeeld, maar Zwolle weigerde zich daar bij neer te leggen. Treffers van Avdic en Drost in de 81e en 83e minuut toonden de kwetsbaarheid van de gemankeerde Ajax-defensie, maar verder kwam het niet. Ajax pakte daardoor na vier competitieduels zonder zege weer eens drie punten.

Vitesse en Twente gelijk

Wilfried Bony (l) van Vitesse in duel met Douglas (r) en Rasmus Bengtsson (m) van FC Twente. Foto ANP / Robin van LonkhuijsenWilfried Bony (l) van Vitesse in duel met Douglas (r) en Rasmus Bengtsson (m) van FC Twente. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Vitesse had in de openingsfase het initiatief in het Gelredome, maar kwam aanvankelijk niet verder dan wat kleine kansjes via een hakbal van Wilfried Bony en een kopbal van kersvers Oranje-international Marco van Ginkel. In de 19e minuut greep Rasmus Bengtsson in voordat Bony gevaarlijk kon worden na een fraaie pass van Theo Janssen.

Twente probeerde met name in de omschakeling toe te slaan, al kroop het naarmate de eerste helft vorderde meer uit zijn schulp. Beide teams hadden de zaakjes achterin echter redelijk op orde. Het grootste gevaar van de bezoekers kwam voor rust uit een voorzet van Jerson Cabral, maar doelman Piet Velthuizen was alert.

Tien minuten na de pauze was Vitesse dicht bij de openingstreffer via Van Ginkel. De middenvelder vond na een steekpass van Bony evenwel de goed uitgekomen Nikolay Mihaylov op zijn weg. Niet veel later bracht de Bulgaarse goalie ook redding op een schot van Jonathan Reis.

Na het veelbelovende begin van de tweede helft viel de wedstrijd enigszins stil. Velthuizen werd nog getest door een kopbal van Willem Janssen, maar in de slotfase was het vooral de thuisploeg die nog aanspraak maakte op een overwinning. Bony liet echter een flinke kans onbenut, waardoor een remise onvermijdelijk was.

De wedstrijdverslagen komen van persbureau Novum.

    • Lex Boon