Tanja Nijmeijer erkent plegen van een aanslag

Nijmeijer vorige week bij een persconferentie in de Cubaanse hoofdstad Havana. Foto AP / Jorge Pérez

De Nederlandse FARC-strijdster Tanja Nijmeijer heeft toegegeven dat ze betrokken is geweest bij een aanslag op een bus in Bogotá, de hoofdstad van Colombia. Dat zei ze in het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland op Radio 1. Ook zei ze politiek actief te gaan worden.

Trouw-journalist Edwin Koopman liet in het programma fragmenten horen van een gesprek dat hij vanavond met haar had. Nijmeijer is in Cuba als lid van het team van de FARC dat daar met de Colombiaanse regering onderhandelt over een vredesregeling.

Twitter avatar bbvpro Bureau Buitenland Nijmijer’s meertaligheid en internationale orientering zijn belangrijkste redenen voor haar rol in onderhandelingen.

Koopman kreeg haar aan de telefoon in het streng beveiligde complex van de FARC-delegatie in Havanna.

Over de aanslag zei ze:

“Ik heb één keer op een bus van Transmilenio een aanslag gepleegd. Daarbij is niemand omgekomen en er is niemand gewond geraakt.”

Transmilenio is de naam van een buslijn in Bogotá. In maart 2003 is een bus in brand gestoken. Altijd is aangenomen dat de FARC daarachter zat. De 40 passagiers konden zich op tijd in veiligheid brengen. De Colombiaanse inlichtingendienst zegt dat er ook informatie is over betrokkenheid van Nijmeijer bij bomaanslagen op een politiebureau, een supermarkt en een bus in Bogotá.

Twitter avatar bbvpro Bureau Buitenland Tanja Niemeijer hekelt oppervlakkige berichtgeving vanuit Nederland. Wel snapt ze aandacht voor haar persoon.
    • Anouk Eigenraam