Syrische oppositiegroepen akkoord over samenwerking met nieuwe leider

Syrische oppositiegroepen hebben een eerste akkoord getekend voor de oprichting van een nieuw orgaan dat de oppositie beter moet vertegenwoordigen. De nieuwe groep krijgt de naam ‘Nationale Coalitie voor Oppositiekrachten en de Syrische Revolutie’ en bestaat uit partijen van binnen en buiten Syrië. De activistische geestelijke Moaz al-Kathib wordt de eerste leider.

Syrische oppositiegroepen hebben een eerste akkoord getekend voor de oprichting van een nieuw orgaan dat de oppositie beter moet vertegenwoordigen. De nieuwe groep krijgt de naam ‘Nationale Coalitie voor Oppositiekrachten en de Syrische Revolutie’ en bestaat uit partijen van binnen en buiten Syrië. De activistische geestelijke Moaz al-Kathib wordt de eerste leider.

De grootste Syrische oppositiebeweging, de Syrische Nationale Raad (SNC), is al de hele week bijeen in Doha in Qatar om te praten over een nieuw en breder leiderschap van de Syrische oppositie. Gisteren werd een christen als nieuwe leider gekozen, George Sabra.

De raad is de laatste tijd zwaar onder vuur komen te liggen omdat de beweging de verschillende oppositiegroepen in Syrië zelf onvoldoende zou vertegenwoordigen. Zo dreigen de Verenigde Staten ermee hun steun te verleggen naar een nieuwe regering in ballingschap waarin de raad een veel kleinere rol zou spelen.

‘Oppositie heeft nieuw leiderschap nodig’

De nieuwe groep moet meer zeggenschap te geven aan de interne oppositie in Syrië, want het verzet heeft hard nieuwe leiders nodig, legde onze correspondent Gert van Langendonck gisteren in de krant uit. Van Langendonck:

“De westerse en Arabische landen in de anti-Assadcoalitie zoeken in de eerste plaats een gesprekspartner die enige controle kan uitoefenen over de rebellen, en hopelijk de extremistische groeperingen die in Syrië actief zijn kan beteugelen. Een verenigde oppositie is ook nodig met het oog op onderhandelingen met het regime van president Assad.”

Een eerste akkoord is nu getekend. Vanavond wordt er gesproken over een voorzitter voor het nieuwe orgaan.