Ophef zorgplan vindt weerslag in peilingen - VVD naar 23 zetels

De ophef over het zorgplan van VVD en PvdA vindt zijn weerslag in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Zowel VVD als PvdA verliest zetels. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De ophef over het zorgplan van VVD en PvdA vindt zijn weerslag in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Vorige week verloor de VVD al elf zetels in de peiling, deze week drie. De PvdA verliest drie zetels en komt in de peiling uit op 27.

Daarmee is de PvdA de grootste partij. De PVV stijgt drie zetels en is in de peiling van De Hond nu even groot als de VVD: 23 zetels.Van de mensen die bij de afgelopen verkiezingen VVD stemden geeft nu minder dan de helft aan dat ze weer VVD zouden stemmen. Bij de PvdA is dit zestig procent.

Alternatieven plan voor inkomensafhankelijke premie

Vrijdag werd bekend dat de inkomensafhankelijke premie in de zorgverzekering wordt geschrapt. Het kabinet heeft een alternatief plan aangedragen: een belastingverhoging in de tweede en derde schijf, in plaats van de verlaging uit het opengebroken akkoord. Het alternatief wordt dit weekend doorberekend, morgen wordt er in Den Haag verder overlegd.

Het regeerakkoord heeft volgens De Hond inmiddels flink aan populariteit ingeboet. Twee weken geleden was 58 procent van de PvdA-aanhangers nog positief en twee derde van de VVD-aanhang. Nu is dat bij de PvdA nog maar 44 procent en bij de VVD 28 procent.

VVD krijgt ook klap in peiling TNS Nipo

In de peiling van TNS Nipo kreeg de VVD afgelopen week ook een klap. Volgens die peiling zouden de liberalen 21 zetels overhouden als er nu verkiezingen zouden zijn. De PvdA zou 33 zetels behouden. Ipsos Synovate heeft geen actuele peiling.

Foutmarge
Peilingen worden gedaan op basis van steekproeven en representativiteit is praktisch onhaalbaar. Daarom is er een foutmarge. Hoe kleiner de steekproef, hoe groter die foutmarge is. Synovate ondervraagt 1.000 mensen, TNS NIPO 1.500, en peil.nl (Maurice de Hond) 4.000. Ter illustratie: voor een verschuiving in de zetelverdeling hoeven bij Synovate maar een handjevol mensen van mening te veranderen (of andere mensen worden ondervraagd). Dit nuanceert de wekelijkse stijgers en dalers.