Hatelijke mails van minnares naar collega deden Petraeus opstappen

This July 13, 2011 handout image provide by International Security Assistance Force NATO, shows them ISAF Commander Ge, David Petraeus shaking hands with his biographer Paula Broadwell in Afghanistan. The plot surrounding the resignation of CIA chief David Petraeus over an extramarital affair thickened November 11, 2012 with reports that his alleged lover had sent emails to a second woman seen as a threat to her love interest. The affair came to light as the FBI was investigating whether a computer used by Petraeus -- the celebrated ex-US commander in Iraq and Afghanistan -- had been compromised, the New York Times and other US media reported, citing government officials. NBC News and others have reported the Federal Bureau of Investigation was focusing on Paula Broadwell, co-author of a favorable biography of Petraeus, for possible improper access to classified information. Unnamed officials told the Times that Petraeus's lover was Broadwell, a former Army major who spent long periods interviewing Petraeus for her book. AFP PHOTO / HANDOUT / ISAF NATO = NO SALES = RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / ISAF " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS =
This July 13, 2011 handout image provide by International Security Assistance Force NATO, shows them ISAF Commander Ge, David Petraeus shaking hands with his biographer Paula Broadwell in Afghanistan. The plot surrounding the resignation of CIA chief David Petraeus over an extramarital affair thickened November 11, 2012 with reports that his alleged lover had sent emails to a second woman seen as a threat to her love interest. The affair came to light as the FBI was investigating whether a computer used by Petraeus -- the celebrated ex-US commander in Iraq and Afghanistan -- had been compromised, the New York Times and other US media reported, citing government officials. NBC News and others have reported the Federal Bureau of Investigation was focusing on Paula Broadwell, co-author of a favorable biography of Petraeus, for possible improper access to classified information. Unnamed officials told the Times that Petraeus's lover was Broadwell, a former Army major who spent long periods interviewing Petraeus for her book. AFP PHOTO / HANDOUT / ISAF NATO = NO SALES = RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / ISAF " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS = David Petraeus, hier nog als ISAF-commandant in Afghanistan en Paula Broadwell in Afghanistan vorig jaar. De affaire deed de oud-militair onlangs opstappen als directeur van de CIA na amper een jaar. Foto AFP / Handout NATO/ISAF

De buitenechtelijke relatie tussen de eergisteren opgestapte CIA-directeur David Petraeus, en zijn biografe en minnares Paula Broadwell kwam aan het licht doordat Broadwell hatelijke mailtjes stuurde naar een andere vrouw. Het zou gaan om de 37-jarige verbindingsofficier Jill Kelley meldt persbureau AP.

De identiteit van de vrouw was eerder vandaag nog niet bekend, maar een Amerikaanse senior militaire official heeft op voorwaarde van anonimiteit verklaard dat het om Kelley gaat. Gisteren bleek al dat de FBI de mailbox van Petraeus had doorgeploegd na een tip dat zijn minnares toegang had tot zijn e-mail. Nu blijkt dat de vrouw een aanklacht indiende tegen Broadwell wegens vijandige mail.

Toen de FBI na de klacht een onderzoek startte, ontdekte de dienst de buitenechtelijke relatie. Omdat de correspondentie tussen Petraeus en Broadwell mogelijk een veiligheidsrisico vormde, werd de oud-generaal erop aangesproken. De 60-jarige Petraeus, die 38 jaar getrouwd is met zijn vrouw Holly, besloot daarop onmiddellijk af te treden wegens zijn gedrag.

Petraeus spendeerde opvallend veel tijd met Broadwell

Broadwell, een 40-jarige reserve-officier en afgestudeerd aan de militaire academie, interviewde de generaal en zijn vertrouwelingen langer dan een jaar voor de biografie, die afgelopen januari uitkwam. Ze is getrouwd en heeft twee zonen. CIA-officieren zouden al langer ongerust zijn geweest over haar onbeperkte toegang tot de CIA-directeur en de hoeveelheid tijd die de twee samen doorbrachten. Niet alleen kwam ze regelmatig naar het hoofdkwartier van de CIA, ook vergezelde ze hem tijdens het hardlopen in de ochtend en was vaak zijn gast op andere publieke events.

Verhoren over Benghazi

Het opstappen van Petraeus komt op een precair moment: aanstaande donderdag zijn de verhoren gepland met het speciale comité van het congres dat de aanval onderzoekt op de Amerikaanse ambassade in Benghazi, Libië, waarbij de ambassadeur en drie medewerkers omkwamen. In principe wordt dat nu waargenomen door zijn plaatsvervanger adjunct-directeur Michael Morell.

Maar de Democratische senator Dianne Feinstein, voorzitter van de commissie, heeft al gezegd dat het niet uitgesloten is dat Petraeus evengoed wordt opgeroepen om te getuigen over de aanslag en wat de CIA van tevoren wist.