Griekenland stemt vannacht over begroting

Naar schatting vijftienduizend Grieken hebben zich vanavond voor het parlementsgebouw in Athene verzameld voor weer een demonstratie. Het Griekse parlement stemt vannacht over de begroting voor 2013, die voorziet in nog meer bezuinigingen om Griekenland te laten voldoen aan de eisen voor een nieuwe tranche noodleningen.

epa03467420 Greek hold banners during a protest rally near the parliament building in Athens, Greece, 11 November 2012. Anti-austerity protesters gathered outside Greece's parliament ahead of a vote on the 2013 budget, a hurdle to securing the next international bailout tranche. The government is expected to win the midnight (2200 GMT) vote with a comfortable margin after a much tougher bill on spending cuts passed with 153 votes in the 300-member legislature last week. EPA/ORESTIS PANAGIOTOU
epa03467420 Greek hold banners during a protest rally near the parliament building in Athens, Greece, 11 November 2012. Anti-austerity protesters gathered outside Greece's parliament ahead of a vote on the 2013 budget, a hurdle to securing the next international bailout tranche. The government is expected to win the midnight (2200 GMT) vote with a comfortable margin after a much tougher bill on spending cuts passed with 153 votes in the 300-member legislature last week. EPA/ORESTIS PANAGIOTOU Demonstrerende Grieken tegen de bezuinigingen waar het parlement vandaag over stemt als onderdeel van de nieuwe begroting. Naar verwachting komt dat er zonder problemen doorheen. Foto Epa/ Orestis Panagiotou

Naar schatting vijftienduizend Grieken hebben zich vanavond voor het parlementsgebouw in Athene verzameld voor weer een demonstratie, volgens Novum. Het Griekse parlement stemt vannacht over de begroting voor 2013, die voorziet in nog meer bezuinigingen om Griekenland te laten voldoen aan de eisen voor een nieuwe tranche noodleningen.

Verwacht wordt dat de begroting wordt aangenomen. Vier dagen geleden stemde het parlement nipt voor afzonderlijke wetgeving voor verdere bezuinigingen en belastingverhogingen.

Goedkeuring van de bezuinigingen en de begroting is essentieel om het IMF en de andere eurolanden te overtuigen 31,5 miljard euro leningen vrij te geven. Zonder het krediet dreigt Griekenland volgens premier Antonis Samaras vrijdag door zijn voorraad euro’s heen te zijn. De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble liet in Welt am Sonntag echter weten dat Griekenlands geldschieters zich niet tot overhaaste besluiten laten pushen.

“Wij willen allemaal Griekenland helpen, maar wij laten ons niet onder druk zetten.”

De trojka van schuldinspecteurs brengt pas morgen verslag uit over het Griekse hervormingsprogramma. Vervolgens moeten het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie de bevindingen bestuderen. Ook de Duitse Bondsdag zal tijd moeten krijgen om te ‘checken, bespreken en beslissen’, zei Schäuble.

Volgens een opiniepeiling zondag in de krant To Vima is 66 procent van de Grieken tegen nieuwe bezuinigingen, 52 procent vindt dat de regering meer tijd moet krijgen om de crisis de baas te worden. Volgens de peiling kampt ook 86 procent van de ondervraagden door de crisis met financiële problemen.