De BBC moet op de schop, aldus de toezichthouder

George Entwistle stapte gisteren op als hoogste baas van de BBC na een canard van het programma Newsnight. Foto AFP / Carl Court

De BBC moet op de schop. Alleen door structurele veranderingen kan het vertrouwen in de BBC worden hersteld. Dat heeft Chris Patten, voorzitter van toezichthouder BBC Trust, vandaag gezegd (video) naar aanleiding van de recente ophef rond de Britse publieke omroep.

George Entwistle, de hoogste baas bij de BBC, nam gisteren ontslag in navolging van een uitzending van het programma Newsnight. Daarin werd onterecht geïmpliceerd dat een politicus zich schuldig heeft gemaakt aan kindermisbruik. Die uitzending had nooit uitgezonden mogen worden, zei Entwistle gisteren.

BBC ook al onder vuur vanwege misbruikschandaal

De BBC ligt al langer onder vuur omdat de omroep de aantijgingen tegen BBC-presentator Jimmy Savile zou hebben genegeerd. De ooit zo populaire Savile, presentator van onder andere Top of the Pops, viel twee weken geleden door onthullingen over kindermisbruik van zijn voetstuk . Hij zou zich mogelijk aan driehonderd slachtoffers hebben vergrepen. Toen Newsnight vorig jaar een uitzending wilde maken over de beschuldigingen tegen Saville werd er ingegrepen. De reportage werd toen juist niét uitgezonden.

Vandaag verrichte de politie nog een nieuwe arrestatie in de zaak rondom het misbruikschandaal. Het gaat om een man tussen de zeventig en tachtig jaar die wordt verdacht van zedenmisdrijven, melden Britse media. Eerder werd ook Gary Glitter, de glamrocker van weleer, gearresteerd in verband met het schandaal. Hij is inmiddels op borgtocht vrijgelaten.

De Britse politie heeft zondag in de buurt van Cambridge een nieuwe arrestatie verricht in het onderzoek naar seksueel misbruik door de vorig jaar overleden BBC-presentator Jimmy Savile.

Minister: geloofwaardigheid van de BBC in het geding

De Britse minister Theresa May van Binnenlandse Zaken heeft bij de BBC ook gereageerd op het vertrek van Entwistle. Volgens haar heeft hij de juiste beslissing gemaakt.

“Het is een serieuze zaak. Het gaat om het vertrouwen en de geloofwaardigheid van de BBC. Een gerenommeerd Brits instituut, maar ook een wereldmerk. De discussie over de Newsnight-reportage gaat over de kwaliteit van journalistiek en dus over het hart van de BBC.”

“Ik denk dat er voor de BBC een taak ligt te wachten op het vertrouwen te herstellen.”

Patten noemde de reportage van Newsnight ‘vreselijke journalistiek’.

    • Lex Boon