Radicalisering van Toulouse-schutter begon thuis

Abdelghani Merah, de broer van Mohammed Merah. Prinscreen

De radicalisering van de Franse Mohammed Merah, die dit voorjaar zeven mensen doodschoot, begon thuis. Dat vertelt zijn broer Abdelghani in een documentaire en in een boek dat woensdag verschijnt, aldus Franse media meldt Novum.

Merah doodde in maart in Toulouse en omgeving drie joodse kinderen, een rabbijn en drie militairen. Vervolgens verschanste hij zich in zijn appartement. Wat volgde was een 32 uur durende belegering van zijn huis door de politie. Na bestorming van het appartement kwam hij bij een vuurgevecht om het leven. Merah zou banden met Al-Qaida hebben en zou in Pakistan trainingen hebben gevolgd.

De aanslagen wierpen in Frankrijk pijnlijke vragen op over de vraag of Frankrijk faalt als het gaat om de integratie van kinderen van arme moslimimmigranten, zoals de van oorsprong Algerijnse Merah’s. Abdelghani Merah stelt nu in het boek ‘Mijn Broer, die Terrorist’ dat zijn ouders - en dan met name zijn moeder - verantwoordelijk waren voor de radicalisering van Mohammed:

“Ik zal uitleggen hoe mijn ouders je opvoedden in een atmosfeer van racisme en haat voordat de salafisten je konden onderdompelen in religieus extremisme.”

De documentaire met Abdelghani en zijn zus Souad wordt later vandaag uitgezonden op de Franse tv en behandelt dezelfde onderwerpen. In de documentaire zegt hij:

“Mijn moeder zei altijd ‘Wij Arabieren zijn geboren om joden te haten’. Dit heb ik mijn hele kindertijd moeten horen.”

Merah’s moeder heeft enige tijd vastgezeten voor ondervraging, maar is kort daarna op vrije voeten gesteld. Vader Merah verliet het gezin toen de kinderen nog klein waren om terug te keren naar Algerije, maar heeft de Franse staat inmiddels aangeklaagd voor de dood van zijn zoon. Een van zijn andere broers, Abdelkader, zit nog altijd in hechtenis. Hij wordt beschuldigd van medeplichtigheid en beschuldigd van moord en terrorisme.