Zoon: 'Hij had het niet verwacht'

De Gulpener Bierbrouwerij is sinds 1825 in bezit van de familie. Paul Rutten was tot 2003 directeur. Zoon Jan-Paul zei zijn loopbaan als chirurg vaarwel en wordt straks de nieuwe baas.

Jan-Paul en zijn vader gefotografeerd door David Galjaard in hun bedrijf "Gulpener" in Gulpen voor de rubriek "Het Familiebedrijf - Economie pagina zaterdag editie NRC Handelsblad
Jan-Paul en zijn vader gefotografeerd door David Galjaard in hun bedrijf "Gulpener" in Gulpen voor de rubriek "Het Familiebedrijf - Economie pagina zaterdag editie NRC Handelsblad

Jan-Paul Rutten (38), getrouwd. Heeft drie kinderen (7, 5, 3). Was tropenarts en chirurg. Werkt sinds vier maanden voor familiebedrijf Gulpener, met als doel over twee jaar de huidige directeur op te volgen.

„Tijdens een weekend in Schotland, na mijn middelbare school, sprak mijn vader voor het eerst met me over de brouwerij. Als ik het familiebedrijf ooit wilde leiden, moest ik mijn studiekeuze daarop aanpassen. Maar ik koos voor geneeskunde. Ik wilde dokter worden, en me niet vastleggen op een toekomst in Zuid-Limburg. De tweede keer dat ik de overweging maakte om de brouwerij in te gaan, was het moment dat ik een specialisatie moest kiezen na mijn opleiding geneeskunde. Opnieuw koos ik bewust voor de geneeskunde. Het begon pas serieus te jeuken toen ik, tijdens mijn opleiding tot chirurg, terechtkwam in de raad van commissarissen van Gulpener. Daar leerde ik het bedrijf op een heel andere manier kennen.

„Als arts leerde ik stevig op mijn poten te staan. Het is een hard vak. Ik besliste over leven en dood. De brouwerij interesseerde me mijn hele leven al, de geneeskunde trok gewoon net iets harder. Maar de wip klapte om en dan vind ik zo’n beslissing niet meer zo moeilijk.

„Het telefoontje naar mijn vader duurde maar een paar minuten. Ik merkte dat hij overdonderd was. Hij had het niet verwacht. Logisch, ik had het zelf ook niet zien aankomen.

„Ik ben hier bezig met mensen van allerlei pluimage: horecamensen, boeren, inkopers. Dat sociale trekt me. We hebben zestien bieren, gemaakt van grondstoffen die in de regio geproduceerd zijn. Wij zijn de enige hoptelers van Nederland. Dat versterkt nog meer de band met onze omgeving.

„Ik mis de spanning van mijn vak. De stampende Eerste Hulp met bloedende patiënten. Mijn werk in de brouwerij is veel meer gecontroleerd. Maar ik heb nu andere uitdagingen.”

`

Vader: ‘Ik heb geluk met zo’n kind’

Paul Rutten (69), getrouwd. Heeft drie kinderen (39, 38, 36) uit een eerder huwelijk. Kwam in 1972 in het familiebedrijf Gulpener, volgde tien jaar later zijn vader op als directeur. Trad af als directeur in 2003. Heeft 58 procent van de aandelen in handen.

„Mijn familie riep mij terug in 1972; het ging niet goed met Gulpener. Ik zat in Amsterdam, afgestudeerd econoom, actief in het verenigingsleven, met een aanbieding voor een eerste baan. Het waren de jaren zeventig, ik droeg een spijkerpak en had lang haar. En dan vragen ze je terug te komen naar Gulpen, een klein dorpje in Limburg. Toch deed ik het. Ik wilde graag zelf aan de knoppen draaien. En ik hou van Limburg. Bovendien is het bedrijf al sinds 1825 in de familie. Het is de grootste en inmiddels ook de enige industrie van de regio.

„Tot dat moment had mijn vader me nooit gevraagd in het bedrijf te komen. Ik heb ook maar één keer met Jan-Paul over de brouwerij gepraat. Na zijn middelbare school ging ik met hem naar Schotland om hem te zeggen dat hij zijn studiekeuze moest aanpassen aan zijn ambities. Ik gaf hem drie weken om te beslissen. Toen belde hij: hij ging medicijnen studeren. Prima. Mijn definitie van een familiebedrijf is dat het in controle is van de familie – alle zestien aandeelhouders zijn familieleden. Het hoeft niet geleid te worden door een familielid. Het hele vermogen van de familie zit erin, dat moet goed gemanaged worden. Je hebt veel geluk als er een kind is met die capaciteiten. Zo’n twee jaar geleden zei Jan-Paul dat hij interesse had. Het verraste me – hij had zijn opleiding tot chirurg bijna afgerond. We hebben een traject van twee jaar uitgetrokken voor stages en interne opleidingen. Gaat dat goed, dan neemt hij het bedrijf over.

„Ik hoop dat het bedrijf toegevoegde waarde houdt voor de regio. Burgemeesters komen en gaan, maar wij blijven. Ik voel me medeverantwoordelijk voor het dorp.”

Gulpener Bierbrouwerij

Opgericht in 1825

Aantal medewerkers 57 fte in de brouwerij, 11 fte in de drankenhandel

Aantal vestigingen twee; brouwerij en drankhandel

Omzet 17 miljoen euro

    • Anne Dohmen