Zoon: ‘Hij had het niet verwacht’

De Gulpener Bierbrouwerij is sinds 1825 in bezit van de familie. Paul Rutten was tot 2003 directeur. Zoon Jan-Paul zei zijn loopbaan als chirurg vaarwel en wordt straks de nieuwe baas.

Foto David Galjaard

Jan-Paul Rutten (38), getrouwd. Heeft drie kinderen (7, 5, 3). Was tropenarts en chirurg. Werkt sinds vier maanden voor familiebedrijf Gulpener, met als doel over twee jaar de huidige directeur op te volgen.

„Tijdens een weekend in Schotland, na mijn middelbare school, sprak mijn vader voor het eerst met me over de brouwerij. Als ik het familiebedrijf ooit wilde leiden, moest ik mijn studiekeuze daarop aanpassen. Maar ik koos voor geneeskunde. Ik wilde dokter worden, en me niet vastleggen op een toekomst in Zuid-Limburg. De tweede keer dat ik de overweging maakte om de brouwerij in te gaan, was het moment dat ik een specialisatie moest kiezen na mijn opleiding geneeskunde. Opnieuw koos ik bewust voor de geneeskunde. Het begon pas serieus te jeuken toen ik, tijdens mijn opleiding tot chirurg, terechtkwam in de raad van commissarissen van Gulpener. Daar leerde ik het bedrijf op een heel andere manier kennen.

„Als arts leerde ik stevig op mijn poten te staan. Het is een hard vak. Ik besliste over leven en dood. De brouwerij interesseerde me mijn hele leven al, de geneeskunde trok gewoon net iets harder. Maar de wip klapte om en dan vind ik zo’n beslissing niet meer zo moeilijk.

„Het telefoontje naar mijn vader duurde maar een paar minuten. Ik merkte dat hij overdonderd was. Hij had het niet verwacht. Logisch, ik had het zelf ook niet zien aankomen.

„Ik ben hier bezig met mensen van allerlei pluimage: horecamensen, boeren, inkopers. Dat sociale trekt me. We hebben zestien bieren, gemaakt van grondstoffen die in de regio geproduceerd zijn. Wij zijn de enige hoptelers van Nederland. Dat versterkt nog meer de band met onze omgeving.

„Ik mis de spanning van mijn vak. De stampende Eerste Hulp met bloedende patiënten. Mijn werk in de brouwerij is veel meer gecontroleerd. Maar ik heb nu andere uitdagingen.”