Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Kranten

Wonen in een moskee in Rotterdam-Noord

In Nederland wonen honderden kinderen in moskeeën. Alleen in het weekend gaan ze naar huis. Sommige van deze islamitische internaten zijn, zo blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad vandaag, slecht onderhouden, brandonveilig en een enkele is illegaal. De overheid houdt, in tegenstelling tot andere vormen van kinderopvang, op geen enkele manier toezicht op hoe de kinderen in deze internaten worden behandeld. Alleen al in Rotterdam zijn, voor zover bekend, drie moskee-internaten en is een vierde in oprichting. Een ervan, in het zuiden van de stad, is een illegaal meisjesinternaat. De moskee laat er illegaal, dus zonder slaapvergunning, vijftig meisjes op zolder wonen. In de zomer van vorig jaar is de situatie er nog "absoluut brandonveilig" en, gezien de slapende kinderen, "zelfs gevaarlijk te noemen", staat in een vertrouwelijke notitie van de gemeente. In de Iskender Pasa moskee in Rotterdam-Noord zit een legaal internaat. De blauwe tapijtvloer van de slaapzaal van Iskender Pasa is schoon. Er liggen geen tassen op de grond, zelfs geen kleren. Ook de muren zijn leeg. In de hal van het trapgat hangt een bordje; ‘Reinheid is de helft van het geloof’, staat erop. In deze zaal zouden 28 Turkse puberjongens van 12 tot 18 jaar verblijven. Overdag gaan ze naar een middelbare school, de rest van hun tijd brengen ze hier door. Robin Utrecht maakte een fotoserie bij Iskender Pasa. Lees meer over deze en andere islamitische internaten, zaterdag in NRC Handelsblad.
NRC / Robin Utrecht
NRC / Robin Utrecht
NRC / Robin Utrecht
NRC / Robin Utrecht
NRC / Robin Utrecht
NRC / Robin Utrecht
NRC / Robin Utrecht
NRC / Robin Utrecht
NRC / Robin Utrecht
NRC / Robin Utrecht
NRC / Robin Utrecht
NRC / Robin Utrecht