Wil Jan Peter zijn ouwe gabbers niet meer kennen?

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is erbij – elke zaterdag.

None

JP, de voormalige MP, was weer even in de politieke arena. Jan Peter Balkenende (CDA) was een van de honderden burgers en belangenbehartigers die een brief stuurde naar informateurs Wouter Bos (PvdA) en Henk Kamp (VVD), zo blijkt uit de inhoud van de doos archiefstukken die de informateurs bij de Tweede Kamer achterlieten.

Balkenende stuurde zijn brief als voorzitter van een groene lobby, de zogeheten Dutch Sustainable Growth Coalition. Een gezelschap van elf klinkende namen: van Paul Polman, de directiechef van voedings- en wasmiddelenconcern Unilever, tot voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversvereniging VNO-NCW.

Maar hé, dit epistel komt toch wel bekend voor. Die openingszin... ja, die lijkt als twee druppels water op een ingezonden artikel op de opiniepagina van Het Financieele Dagblad op 12 oktober. Klein verschil: de FD-eindredacteur heeft de zin leesbaarder gemaakt.

En die datum? De brief aan Bos en Kamp is gedateerd op 8 oktober. De ondertekenaars dachten: de tekst is er toch, stuur ook maar naar de krant. Typisch synergie: 1 plus 1 = 3 (de brief, het FD, dit stukje).

Maar wat vreemd dat de aanhef van de brief zo formeel is. Anderen schreven achter de formele getypte aanhef met eigen pen erbij: beste Wouter. Of beste Henk. Of allebei. Maar hier is het: Geachte heren. Wil JP, de voormalige MP, zijn vroegere coalitiegabbers niet meer kennen?

Hoe het ook zij, het lot van Balkenende en de rest van de raad van elf is hetzelfde als die van alle briefschrijvers. Iedereen kreeg dezelfde reactie. „In het kader van onze werkzaamheden ontvangen wij een grote hoeveelheid brieven, nota’s en verzoeken. Wij vertrouwen erop dat u zult begrijpen dat het voor ons onmogelijk is om daarop inhoudelijk te reageren.”

    • Menno Tamminga