werkpak

‘Ik ben een vrouw en dat mag best gezien worden’

Amsterdam 3-10-2012 Werkpak: Ninke Bloemberg Foto NRC H'Blad Maurice Boyer
Amsterdam 3-10-2012 Werkpak: Ninke Bloemberg Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

Ninke Bloemberg (1976), modeconservator van het Centraal Museum in Utrecht.

„Omdat ik modeconservator ben, heb ik altijd het gevoel dat er op mijn kleding wordt gelet. Daarom trek ik elke dag iets anders aan en probeer ik er altijd verzorgd uit te zien. Deze denimrok is van G-Star, hij kostte 150 euro. Ik ben groot fan van plissés en denim, dus in deze rok komen twee favorieten samen. De blouse is ook van G-Star en kostte 100 euro. Eind november openen we een tentoonstelling over denim en ik merk dat ik steeds meer blauw begin te dragen. Onbewust word ik altijd beïnvloed door waar ik mee bezig ben.

„Waar deze schoenen vandaan komen kan ik me niet herinneren. Ik heb ze al heel lang en hou me niet zo bezig met merken. Onder deze outfit moeten goede hakken, want veel kleding heeft bij mij de neiging om ouwelijk te worden. Ik denk dat het door mijn klassieke gezicht komt.

„Mijn stijl is vrouwelijk, ik draag veel rokken en jurken. Bij sommige banen lopen vrouwen in een kopie van een mannenpak, daar begrijp ik niets van. Ik ben een vrouw en dat mag best gezien worden. Al draag ik thuis graag de spijkerbroek van mijn vriend. Verder is mijn stijl modern, al heb ik ook veel vintage kleding. Een van mijn bijzonderste kledingstukken is een jarenveertigjurkje dat ik bij het Kabinet in Amsterdam heb gekocht.

„Ik hou helemaal niet van winkelen. Soms moet het, maar ik vind het vrij oninspirerend en heb het geduld er niet voor om een zaterdagmiddag een grote winkelstraat af te struinen. Ik reis veel en koop liever iets dat ik ter plaatse tegen het lijf loop. Zodoende zit achter veel van mijn kleding en sieraden een verhaal of een speciale herinnering.

„Bij openingen van tentoonstellingen draag ik altijd een Nederlandse ontwerper, maar ik probeer ze wel af te wisselen. Natuurlijk heb ik mijn persoonlijke voorkeuren, maar ik vind dat ik met mijn beroep niet het uithangbord kan worden van een bepaalde ontwerper.”

    • Nathalie Wouters