Wagners ‘Ring’, Hazes de musical en IDFA

5 cultuurtips over wat nieuw is deze week,plus een keuze uit wat er al in NRC besproken is.

Petrus van Schendel

Jonge meisjes bij kaarslicht, dat was het favoriete onderwerp van de Bredase schilder Petrus van Schendel (1806-1870). Hij liet ze op de markt hun fruit en eieren verkopen terwijl de maan door de wolken schijnt. Of ze lezen binnenshuis een brief bij het schijnsel van een olielamp. Maar de meester van de Nederlandse romantiek schilderde ook sobere interieurs en portretten. Vanaf vandaag een overzicht van zo’n zestig van zijn werken in het Breda’s Museum.

Expositie Petrus van Schendel. T/m 17/2. Inlichtingen: www.breda-museum.org.

In tijden van oorlog

De Prix Goncourt ging dit jaar naar Jerôme Ferrari, terwijl het winnende boek van 2011, L’art français de la guerre van Alexis Jenni donderdag in vertaling verschijnt. In tijden van oorlog gaat over drie recente Franse oorlogen: het verzet tegen de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog, de confrontatie met de vrijheidsstrijders in Indochina en de burgeroorlog in Algerije.

Literatuur Alexis Jenni, ‘In tijden van oorlog’, (650 pagina’s, Uitg. De Geus)

Hazes, als musical

Het ging slecht met André Hazes, in zijn laatste levensjaren: huiselijke onmin, drank en doofheid. De musical Hij gelooft in mij gaat vooral over ’s mans neergang – en over de manmoedige pogingen van zijn laatste vrouw Rachel om de volksheld bij te sturen. Martijn Fischer en Chantal Janzen spelen de hoofdrollen en zingen ook de meeste nummers uit het Hazes-songbook. In theater DeLaMar in Amsterdam tot eind maart; niet op tournee.

Musical Hij gelooft in mij, DeLaMar, première 11/11. Inl: musicals.nl

Das Rheingold

Voor de laatste keer herneemt De Nederlandse Opera de enscenering uit 1997 van Pierre Audi en George Tsypin van Wagners Ring des Nibelungen. Voorafgaand aan integrale uitvoeringen volgend jaar, gaan de vier delen los. Das Rheingold, met twee uur de korte ‘Vorabend’ van de tetralogie, gaat donderdag van start. Dat het recordzware decor (veel ijzer) na 15 jaar verweerd is geraakt, maakt het volgens Audi juist fraaier. De cast is goeddeels nieuw, de Wagner-visie van Hartmut Haenchen nog weer verder gerijpt.

Opera 15, 18, 21, 24, 27 en 30 nov, Muziektheater A’dam. Inl: dno.nl

IDFA

Woensdag begint in Amsterdam filmfestival IDFA, waarop de beste nieuwe documentaires in de bioscopen rond het Rembrandtplein te zien zijn. Zoals The Queen of Versailles, over hoe de kredietcrisis een Amerikaans miljardairsechtpaar treft, en A band called Death, over hoe de punkband Death bijna 35 jaar te laat wordt ontdekt.

Filmfestival IDFA, 14 t/m 25 nov. in Amsterdam. Inl: idfa.nl