'Wada passief in zaak-Armstrong'

Wereldantidopingbureau Wada was ziende blind voor de dopingpraktijken van oud-wielrenner Lance Armstrong. Dat zegt de Fransman Alain Garnier, die medisch directeur was van het Wada tussen 2000 en 2010.

„Armstrong werd in bescherming genomen na 2005, er vonden vergaderingen achter gesloten deuren plaats, waar alleen de directie en de voorzitter van het Wada bij waren”, verklaart Garnier tegen een Frans radiostation.

Garnier: „Het Wada had al jaren vóór het [Amerikaanse anitidopingbureau] Usada het onderzoek naar Armstrongs dopingpraktijken begon, zelf veel wetenschappelijke informatie. De [internationale wielrenunie] UCI en het Wada hadden genoeg materiaal om een onderzoek te openen.”

Als gevolg van het omvangrijke Usada-rapport raakte Armstrong vorige maand zijn zeven Tourzeges (1999-2005) kwijt en werd de Amerikaanse oud-renner levenslang geschorst. De UCI en het WADA gingen niet tegen de uitspraak in beroep.

Volgens Garnier zijn de UCI en het Wada niet de geschikte instanties in de strijd tegen verboden middelen in de sport. „Het systeem werkt niet. Geen enkele grote dopingaffaire is onthuld door organisaties uit de sport zelf.”

Garnier zegt dat alle dopingvondsten dankzij de politie tot stand kwamen. „En in het geval van de zaak-Armstrong kwam er pas veel informatie boven tafel dankzij een federaal onderzoek. De sportwereld kunnen we niet vertrouwen”, aldus Garnier. (AFP)