VVD verliest zeshonderd leden door grote onvrede over zorgpremie

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra gistermiddag op het Binnenhof. Foto ANP / Robin Utrecht

Zeshonderd VVD-leden hebben de afgelopen tijd hun lidmaatschap opgezegd uit onvrede over de plannen rond de inkomensafhankelijke zorgpremie. Dat aantal maakte de VVD vanmiddag bekend. Inmiddels onderhandelen VVD en PvdA over een alternatief voor het omstreden plan.

Volgens het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen had de VVD in januari van dit jaar 38.412 leden. Dat betekent dat de VVD door de ophef rond de zorgpremie ongeveer 1,5 procent van zijn leden is kwijtgeraakt.

Opstand binnen VVD na duidelijkheid over gevolgen zorgplan

Binnen de VVD brak de afgelopen weken een heuse opstand uit toen bleek dat in het regeerakkoord met de PvdA was afgesproken dat er een inkomensafhankelijke zorgpremie komt en dat sommige groepen mensen met een hoog inkomen honderden euro’s extra premie per maand moeten gaan betalen. De afgelopen week was er onrust binnen de VVD-fractie over de mogelijk grote gevolgen die dit heeft voor de koopkracht.

Gisteren ging het plan voor de zorgpremie uiteindelijk van tafel, wist NRC Handelsblad te melden op basis van Haagse bronnen. De fracties van VVD en PvdA vergaderen gistermiddag, spraken Rutte en Samsom gisteravond met elkaar en laten zij dit weekend alternatieven doorrekenen door het Centraal Planbureau.

Het is de verwachting dat VVD en PvdA de in de tweede en derde schijf van de inkomenstenbelasting het tarief zullen verhogen, in plaats van de eerder overeengekomen verlaging uit het opengebroken akkoord.