VS weigeren uitlevering van wapenhandelaar Viktor Bout

Bout bij zijn aankomst in de VS nadat Thailand hem had uitgeleverd. Foto AP / Drug Enforcement Administration

De Verenigde Staten hebben het verzoek van Rusland om de beruchte wapenhandelaar Viktor Bout over te plaatsen naar zijn thuisland geweigerd, zo schrijft Reuters. Rusland wil dat Bout daar de rest van zijn gevangenisstraf uitzit.

De 54-jarige Bout is in april veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf voor pogingen zwaar wapentuig te verkopen aan de Colombiaanse terreurgroep FARC. Zijn veroordeling heeft tot onenigheid geleid tussen Rusland en de VS: volgens Rusland is hij veroordeeld op onbetrouwbare gronden. Bout zelf zegt gewoon een eerlijke zakenman te zijn.

Konstantin Dolgov, Commissaris voor Mensenrechten, Democratie en Recht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zei vandaag tegenover het Russische persbureau Interfax dat het verzoek om Bout uit te leveren niet is ingewilligd.

“We hebben met bezorgheid kennis genomen van de beslissing van het Amerikaanse ministerie van Justitie met betrekking tot Viktor Bout. We zullen verdergaan alle diplomatieke en legale mogelijkheden te gebruiken om Bout naar Rusland te halen.”

Bout veroordeeld na juridische strijd

Bout werd in 2008 gearresteerd na een door de Verenigde Staten geleide undercoveroperatie in Thailand. Agenten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA deden zich daarbij voor als rebellen van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC die wapens van hem wilden kopen. Na een juridische strijd van ruim twee jaar werd hij door Thailand uitgeleverd aan de VS.

De Amerikaanse regering startte in 2007 een onderzoek naar Bout, omdat hij volgens de federale aanklagers ‘een bedreiging voor de VS vormde en een bedreiging voor de internationale gemeenschap door wapens te leveren aan de gewelddadigste dictators en regimes’. Volgens Amnesty International heeft Bout zich schuldig gemaakt aan het leveren van wapens aan mensenrechtenschenders in Angola, Liberia, Sierra Leone en de Democratische Republiek Congo, zo schrijft Reuters.

Koopman van de Dood leidde onbezorgd leven in Rusland

Bout kon tot frustratie van de VS onbezorgd leven in Rusland. Het land heeft na zijn arrest altijd onsuccesvol gestreden voor zijn terugkeer. De omstreden wapenhandelaar heeft als bijnaam ‘De Koopman van de Dood’. De film ‘Lord of War’ met Nicolas Cage is op hem gebaseerd.

Lees hier een uitgebreid artikel over Viktor Bout.

    • Mirjam Remie