Voor de kindertjes in Afrika: hopen op koersval Imtech

Wie herinnert zich nog die brutale belegger uit Londen die in februari 2007 de steen in de vijver van ABN Amro gooide? Het was Chris Hohn, die als grote man van het Britse hedgefonds TCI in stilte een belang opbouwde in de grootste bank van Nederland. Vervolgens schreef hij een briefje naar de raad van bestuur – cc aan Bloomberg – waarin hij sommeerde de tent op te breken en in moten te verkopen.

Toen de bazen van de bank en toezichthouder DNB niet meteen gehoorzaamden, hield Hohn druk op de ketel. Hij eiste het vertrek van topman Groenink en dreigde de staat met miljardenclaims.

Die man, inmiddels 45 jaar oud, is terug op Nederlandse bodem.

Hohn’s TCI – dat staat voor The Children’s Investment Fund; een deel van de winst komt ten goede aan arme kinderen in ontwikkelingslanden – heeft een short-positie opgebouwd in Imtech. Dat blijkt uit het register van zogeheten short sellers dat beurswaakhond AFM sinds vorige week publiceert. Short sellers zijn beleggers die speculeren op een daling van de beurskoers. Hun rol op de financiële markten is omstreden sinds zij bedrijven in nood, zoals Bear Stearns en Fortis, in 2007 verder richting ondergang duwden. Een generiek verbod op short sellen redde het niet. Wel openbaarmaking van posities groter dan 0,5 procent van het kapitaal.

Moet Imtech zich nu zorgen maken? Niet direct. Een short-belegger dringt immers niet aan op strategiewijziging maar verwacht slechts dat de koers instort. Dat gebeurde deze week niet. Het aandeel van het Goudse ingenieursbureau steeg aanvankelijk zelfs, na het nieuws dat TCI zich had gemeld.