Verkwikt weer naar buiten

Bij theespeciaalzaak Four Leaves mogen alle honderd soorten uitgebreid worden gekeurd en geproefd.

Four Leaves Amsterdam Interior
Four Leaves Amsterdam Interior

Wat

Four Leaves aan de Amsterdamse Spiegelgracht is een theewinkel én een kleine theesalon. In de opkamer boven de winkel kan alles worden gedronken wat beneden in de winkel wordt verkocht. Dat is thee, zoetwaren voor bij die thee, en servies waaruit je de thee kunt drinken.

In kleurige metalen bussen langs de muren van de winkel zitten zeker 100 soorten thee. Hoe te kiezen? Wilfried Herijgens (36), de eigenaar, opent geduldig bus na bus en laat de inhoud zien en ruiken. Pure thee zoals Darjeeling, Assam en Lapsang Souchong. Thee gemengd met fruit, noten, kruiden en specerijen. En thee die je geen thee noemt, maar infusion omdat er geen theeblaadjes aan te pas komen. Herijgens opent een bus vol frèle bleekroze rozenknopjes, een bus met gedroogde Engelse appeltjes. En een bus met pure kruiden als kamille en verveine.

Thee, zegt Wilfried Herijgens, is thuis en in restaurants een ondergeschoven kindje. Niet meer dan een kopje lauw water met een smaakje. Maar nu staat thee volgens hem aan de vooravond van wat er zeven jaar geleden met koffie is gebeurd. Het wordt „een trendproduct” voor smaakliefhebbers.

Wat hebben ze

Bij Four Leaves worden twee Engelse theemerken verkocht, en een Frans. Het Franse merk Theodor is van Guillaume Leleu, een van de veertig theekwaliteittesters ter wereld. Hij weet alles van bladkwaliteit, van afdronk en van mondgevoel. Van de 180 Theodor-theeën zijn er bij Four Leaves 66 te koop.

Van het Engelse landgoed Tregothnan zijn er vier soorten thee en tien soorten kruideninfusies. Een zakje van 25 gram kost 9,95 euro.

Van het Londense Tea Palace zijn er een groot aantal biologische kruiden en kruidenmengsels te koop. Een zakje daarvan kost tussen de zes en acht euro, met een uitschieter naar boven voor de rozenknopjes (15 euro voor 25 gram).

Theeliefhebbers houden van iets zoets erbij. Het is er van drie chocolatiers: Claudio Corallo, Pierre Marcolini en Benoît Nihant. Er zijn theepotjes te koop en een theeservies van Filippa K. Daarnaast een kleine verzameling geurkaarsen die, heus waar, ruiken naar thee.

Hoe ziet het eruit

Nieuw. Four Leaves is nog maar negen weken open. Eikenhouten vloer, een bewerkt plafond, taupekleurige muren en modern meubilair. Keurig gerangschikte theebusjes, in roze, rood, zwart en groen, maken hebberig.

Hoe word je geholpen

Nauwkeurig. U mag net zo lang ruiken totdat u weet welke thee u proberen wilt. En die wordt gezet met op de graad nauwkeurig verwarmd water en twee gram thee. Het gietijzeren theepotje wordt op de minuut precies geserveerd. Twee kleine zoete lekkernijen erbij. Een verwenwinkel noemt Herijgens zijn winkel. Na twee kopjes verveinethee begrijp ik dat. Ik ben verkwikt.

Voor wie

Four Leaves is niet voor Pickwickdrinkers, maar voor de groeiende groep mensen die volgens Herijgens „op zoek is naar pure en echte smaak”.

Four Leaves, Spiegelgracht 21, Amsterdamfourleaves.nl

    • Rinskje Koelewijn