Van Gaal wil fitte spelers in vorm: dus wel Van Ginkel, niet Sneijder

Bondscoach Louis van Gaal heeft voetballer Marco van Ginkel voor het eerst geselecteerd voor het Nederlands elftal. Jeremain Lens, Luciano Narsingh, Kevin Strootman en Maarten Stekelenburg moeten zich dit weekeinde bij hun clubs bewijzen of ze in aanmerking komen voor het oefenduel van Oranje tegen Duitsland, woensdagavond in de Amsterdam Arena.

Van Gaal stelde vrijdag bij het bekendmaken van zijn selectie dat hij dit keer vooral heeft gekeken naar „de vorm” van de spelers. Nederlandse voetballers maken in zijn ogen alleen kans op een plaats in Oranje, als ze fitheid combineren met stabiele prestaties. Zo is aanvoerder Wesley Sneijder volgens de bondscoach fysiek nog niet klaar voor een rentree bij Oranje. „Het Nederlands elftal is geen revalidatiecentrum. Spelers moeten wel fit zijn”, aldus Van Gaal.

De bondscoach heeft vooralsnog slechts negentien spelers opgeroepen en wacht af of Lens, Narsingh en Strootman zondag met PSV tegen Heerenveen voldoende speeltijd krijgen. Datzelfde geldt voor doelman Stekelenburg, die zondag met AS Roma keept tegen stadgenoot Lazio.

Van Gaal heeft geen vervangers voor dit viertal achter de hand. Mocht hij bij de trainingen onverhoopt spelers tekort komen, dan doet hij tijdens de oefensessies mogelijk weer een beroep op voetballers van ADO Den Haag.

Om verschillende redenen liet Van Gaal voor de veertigste interland tegen Duitsland internationals als Jordy Clasie, Adam Maher, Nick Viergever, Stefan de Vrij, Ruben Schaken en Gregory van der Wiel buiten zijn selectie. Ook de genaturaliseerde Braziliaanse verdediger Douglas wordt dit keer niet opgeroepen. PSV’er Jetro Willems kreeg als linksback de voorkeur boven Ajacied Daley Blind.

Van Gaal selecteerde de keepers Tim Krul en Kenneth Vermeer en hoopt dat Stekelenburg fit genoeg is om maandag aan te sluiten, wanneer de selectie zich meldt bij het spelershotel in Noordwijk. Van Gaal stelde dat Stekelenburg „a priori het meest geschikt is voor Oranje”. „Maar het gaat er voor keepers uiteindelijk vooral om dat ze ballen stoppen”, stelde Van Gaal.

Bij de Duitsers keert doelman René Adler voor het eerst in twee jaar terug. De keeper van Hamburger SV speelde zijn laatste interland in november 2010, maar werd voor de oefeninterland tegen Oranje opgeroepen door bondscoach Joachim Löw. Middenvelder Roman Neustädter van Schalke werd voor het eerst geselecteerd.