Uitgelicht zondag

Film

La grande illusion (Jean Renoir, 1937, F). Beroemdste film van Renoir, een pacifistisch en humanistisch manifest. In Duits krijgsgevangenenkamp tijdens WO I ontluikt vriendschap tussen Franse officier en aristocratische Duitse commandant. Met Jean Gabin als luitenant Maréchal, Pierre Fresnay als kapitein Boeldieu en Erich von Stroheim als commandant Von Rauffenstein. In 1938 verloor deze film de strijd om de Gouden Leeuw in Venetië van Leni Riefenstahls nazipropagandafilm Olympia. Eén, 14.00-15.50u.

Série noire (Alain Corneau, 1979, F). Jim Thompsons roman A Hell of a Woman stond model voor intrigerende psychologische thriller. Vertegenwoordiger Patrick Dewaere raakt in de ban van jongedame en ontpopt zich als moordenaar. Ook met Myriam Boyer, Marie Trintignant, Bernard Blier. TV5, 23.55-01.45u.

Wonderful Town (Aditya Assarat, 2007, THA). Debuterend regisseur bezocht een Zuid-Thais plaatsje na de tsunami en zag dat de materiële schade was hersteld maar de menselijke nog lang niet. Over dat verschil handelt deze film. Architect Ton komt naar Takua Pa, waar hij toeziet op de bouwactiviteiten. Hij neemt zijn intrek in een hotelletje waar de schuchtere Na de scepter zwaait. Ton voelt zich aangetrokken tot haar en vice versa. Won in 2007 een Tiger Award. BBC 2, 01.35-03.05u.

Informatief

Dus ik ben jr. Denkpiloot Borre (10) stuurt vanuit zijn denklaboratorium een denktank van veertien kinderen aan. Samen met Stine Jensen en andere volwassen denkers pluizen ze filosofische kwesties uit. In deze eerste aflevering van zes de vraag van Manal (12). Ze gaat volgend jaar naar de middelbare school en dat vindt ze leuk en een beetje spannend. Ze vraagt zich af of ze daar zichzelf zal blijven. Filosoof Frank Meester weet een antwoord. Ned.3, 10.25-10.40u.

Boeken. Wim Brands praat vanochtend met Esther Gerritsen over haar nieuwe boek Dorst en met Özcan Akyol, die deze maand debuteerde met de ongepolijste schelmenroman Eus. Ned.1, 11.20-12.00u.

Becker Bridge Show. Eerste aflevering van twaalfdelige, door bridgemecenas Hans Becker gesponsorde serie waarin aan jongeren de beginselen van bridge worden bijgebracht. RTL 7, 14.00-14.30u.

De Canvasconnectie: Marc Ribot. Portret van de gitarist, zanger en componist die speelt met Tom Waits, Elvis Costello en John Zorn en bedenker is van vele muzikale projecten vol invloeden uit rock, jazz, punk, Latin, soul, avant-garde en noise. Hij toert deze maand door Europa met zijn trio Ceramic Dog. Canvas, 21.05-21.35u.

Andere Tijden: Vrouwen ten strijde! Documentaire over de eerste vrouwen in de Nederlandse krijgsmacht en hun strijd en doorzettingsvermogen om erbij te horen.Ned.2, 21.20-22.00u.

Drama

Duivelse dilemma’s: Het gouden huwelijk. Aflevering uit serie korte films waarin mensen voor een moeilijke keuze staan. Vandaag zal Carla (Marja Kok) haar gouden huwelijk vieren met haar man (Peter Faber), die dement is en in een tehuis zit. Maar dan ontdekt ze dat hij verliefd is op een andere bewoonster. De film van Paul Ruven werd opgenomen in verzorgingshuis De Herbergier in Delft. Bewoners en personeel hebben een rol. Ned.2, 23.30-00.05u.

Radio

Co live! Rechtstreekse uitzending uit Paradiso. Todd Rundgren, begeleid door het Metropole Orkest o.l.v. Steve Sidwell, voert een dwarsdoorsnede van zijn oeuvre uit. Met een gastrol voor Mathilde Santing.Radio 6, 20.02-01.00u.