Uitgelicht zaterdag

Film

The Social Network (David Fincher, 2010, VS). Vlijmscherpe praatfilm vertelt het succesverhaal achter de sociale netwerksite Facebook. Oprichter Mark Zuckerberg wordt afgeschilderd – en voortreffelijk gespeeld door Jesse Eisenberg – als een gedreven en ambitieuze visionair, maar ook als koud, arrogant, sociaal onhandig en rancuneus. RTL5, 20.00-22.35u.

Notes on a Scandal (Richard Eyre, 2006, GB). Perfect gecaste acteursfilm. Judi Dench en Cate Blanchett schitteren in psychologisch drama over twee leraressen op een middelbare school van bedenkelijk allooi. Dench speelt de oudere, sarcastische Barbara, die als een baksteen valt voor de charmes van nieuwkomer Sheba (Blanchett). RTL8, 22.00-23.45u.

Unfaithful (Adrian Lyne, 2002, VS). Amerikaanse versie van La femme infidèle van Claude Chabrol uit 1969. Hier is het Diane Lane die al elf jaar is getrouwd met Richard Gere maar toch de verleiding niet kan weerstaan om een affaire te beginnen. Maar Gere ruikt natuurlijk onraad. Net5, 22.45-01.10u.

35 rhums (Claire Denis, 2008, F/D). Portret van vier mensen in een flatgebouw die op een kruispunt in hun leven staan. Weduwnaar Lionel voelt dat zijn leven zal veranderen: dochter Joséphine is volwassen en zal het huis verlaten. Ook de jonge overbuurman Noé, die geduldig wacht op een teken van liefde van Joséphine, zal haar moeten loslaten. En buurvrouw Gabrielle moet accepteren dat het nooit meer wat wordt met haar ex Lionel. Ned.2, 00.20-01.55u.

Informatief

360°- Geo Reportage: Bolivien, Lebensader Todesstraße. In Bolivia, het land met de grootste hoogteverschillen in Zuid-Amerika, wordt op hoogtes tussen 1200 en 1800 meter koffie, fruit, groenten en coca verbouwd. Alle transport gebeurt per vrachtwagen, over sommige van ’s werelds gevaarlijkste wegen.Arte, 19.30-20.15u.

Prohibition – Eine amerikanische Erfahrung. Afleveringen 3, 4 en 5 van vijfdelige serie over de gevolgen van de in de VS tussen 1920 en 1933 geldende wet die het produceren, verkopen, vervoeren of importeren van alcoholhoudende drank verbood. Arte, 20.15-22.55u.

André Hazes, zij gelooft in mij (John Appel, 1999, NL). Fameus portret van de Amsterdamse zanger, dat de hoofdpersoon zowel respecteert als ontmaskert. Je ziet Hazes’ kracht als entertainer en de tamelijk treurige momenten rondom zijn optredens: rondscharrelend op sportsokken en slippers in zijn steriele villa aan de Vinkeveense Plassen, waar hij bij voorkeur in de kelder voor de tv zit. De stress die vooraf gaat aan de grote optredens leidt tot een huwelijkscrisis en het dramatische hoogtepunt van de film. Ned.3, 21.00-22.35u.

Amusement

Luther. Eerste (dubbele) aflevering van tweede psychologische thrillerreeks over de intellectueel briljante maar emotioneel impulsieve politiespeurder John Luther (Idris Elba) die tijdens zijn jacht op psychopaten en andere moordenaars ook geconfronteerd wordt met zijn eigen demonen. Canvas, 22.10-23.55u.

Radio

Pianistenuur: Claudio Arrau. Deze maand is het programma gewijd aan de Chileense pianist die vanaf zijn elfde in Berlijn studeerde bij Martin Krause (zelf een leerling van Liszt). Vanavond is Claudio Arrau (1903-1991) te horen in Carnaval op. 9 van Schumann, Konzertstück op. 79 van Von Weber (met het Chicago Symphony Orchestra o.l.v. Desire Defauw) en Les jeux d’eaux à la Villa d’Este van Liszt.Radio 4, 17.02-18.00u.