‘Tientallen Syrische soldaten gedood bij dubbele zelfmoordaanslag’

In heel Syrië gaan de gevechten tussen regeringsleger en rebellen door. Hier richt een opstandeling zijn wapen op een gebouw in de noordelijke stad Aleppo. Foto Reuters / Zain Karam

Bij een dubbele zelfmoordaanslag op een militair kampement in de zuid-Syrische stad Deraa zijn vanochtend tientallen soldaten om het leven gekomen. Twee auto’s met explosieven reden het kampement binnen en kwamen daar tot ontploffing.

Over het precieze aantal slachtoffers is geen duidelijkheid, maar het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten spreekt op gezag van oppositieactivisten van tientallen doden. Staatspersbureau SANA sprak van meerdere slachtoffers en zware schade. Persbureau AFP schat het aantal dodelijke slachtoffers op zeker twintig. Na de aanslag zouden er gevechten zijn uitgebroken tussen het regeringsleger en rebellen van de oppositie.

De grote aanslag in Deraa speelt president Assad mogelijk in de kaart. Hij zei gisteren nog in een interview met de tv-zender Russia Today dat Syrië te lijden heeft onder ‘terrorisme’ en dat er van een burgeroorlog in het land geen sprake is. “Het is een nieuw soort oorlog: terreur door tussenpersonen. Of door Syriërs die in Syrië wonen, of door strijders afkomstig uit het buitenland”, aldus de president.

Rebellen boeken strategische overwinning in noorden

De Syrische opstandelingen doodden gisteren al meer dan twintig militairen en veroverden in het noordelijke grensstadje Ras al-Ayn drie complexen van de veiligheidsdiensten veroverd. De complexen behoorden toe aan de inlichtingendiensten van het leger en de luchtmacht en van het algemene inlichtingendirectoraat. Het zijn de machtigste veiligheidsdiensten in het land.

Het regime van Assad heeft in reactie op de veroveringen tanks naar Ras al-Ayn om te helpen in de strijd. De gevechten in het stadje begonnen donderdag. Duizenden inwoners zijn op de vlucht voor het geweld de grens met Turkije overgestoken.

Bekijk hieronder een fotoserie over Syrische vluchtelingen in Turkije:

    • Pim van den Dool