Terugkijken: ‘Eileen’, dramaserie gebaseerd op leven Tanja Nijmeijer

De VPRO herhaalde gisteravond deel één van een tweedelige dramaserie gebaseerd op het leven van de Groningse studente Tanja Nijmeijer. Nijmeijer was deze week weer volop in het nieuws omdat ze namens de FARC onderhandelt met de Colombiaanse regering.

Nijmeijer figureerde afgelopen donderdag in een korte persconferentie in Havana, de hoofdstad van Cuba waar de gesprekken tussen de FARC en de regering worden gevoerd. Ze sprak daar haar hoop en vertrouwen in het onderhandelingsproces uit.

In ‘Eileen’ speelt Sophie van Winden de hoofdrol. In de serie komt Eileen in aanraking met de barre leefomstandigheden in de sloppenwijken van Colombia. TEgen de zin van haar familie besluit ze terug te keren en zich aan te sluiten bij de FARC. De serie is geregisseerd door Hanro Smitsman, die eerder films over slachtoffers van zinloos geweld maakte.

‘Weinig subtiel, maar FARC geloofwaardig in beeld gebracht’

Smitsman zei vorig jaar in de VPRO Gids dat hij het leven van Eileen zo gefilmd heeft “dat je van haar gaat houden”. Dat gebeurt weinig subtiel, oordeelde onze redacteur Marcel Haenen destijds, hoewel hij vindt dat de motieven van de FARC “geloofwaardig” in beeld worden gebracht:

We zien hoe Eileen (Sophie van Winden), haar milieu van mufbonkige krakers in Groningen inruilt voor een geëngageerde Colombiaan met paardestaart die haar werft voor hulp aan arme Colombiaanse boeren. De eerste les prepareer-het-geweer krijgt ze van een Vlaamse medestander en even later is ze al verwikkeld in levensechte, in buurland Ecuador gefilmde, gevechten in het tropisch regenwoud. In het bos vindt het Colombiaanse leger later dagboeken waarin Eileen klaagt over het leven tussen de “macho’s, sletten en analfabeten”. De FARC vergeeft het haar omdat ze “een politieke rol op het wereldtoneel kan spelen”. De motieven van de FARC worden in Eileen geloofwaardig, maar enige duiding van de redenen waarom een keurig Twents meisje nu al vele jaren kiest voor een wreed leven in het oerwoud, geeft de film niet.

Oordeel zelf en kijk aflevering één van het tweeluik hieronder terug:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.