Strijden met teksten

Fotografe Cindy Heijnen reist door Nederland op zoek naar kleine en grote winnaars en het belang van winnen vandaag de dag.

Schrijfster Kira Wuck won het NK Poetry Slam, een wedstrijd waarin dichters elkaar met poëzie moeten overtreffen op het podium.

„Tijdens de finale van het Nederlands kampioenschap had ik mazzel. De dichter [Boris de Jong] tegen wie ik het in de laatste ronde moest opnemen en ik waren erg gewaagd aan elkaar. Je moet in die laatste ronde bijvoorbeeld iets voordragen dat aansluit bij een woord uit het gedicht van je tegenstander en hem overtreffen. Zowel een jury van professionals als het applaus van het publiek bepaalt wie de winnaar is. Tijdens twee eerdere slams waar Boris en ik aan meededen, won hij er een en ik een. Het was dus erg spannend wat er tijdens deze finale zou gebeuren. Maar het publiek waardeerde mijn meer persoonlijke en niet zo theatrale voordraagstijl. Vorig jaar zat ik ook in de halve finale, maar haalde het niet. Toen ik de prijs kreeg, duizend euro en de trofee van een vink in een gouden kooi, was ik euforisch. Voor je aan het NK kunt deelnemen, moet je eerst de voorrondes en de finale in je thuisstad winnen. Ik heb me voor de wedstrijd ingeschreven omdat je volgens mij pas schrijver bent als je publiek hebt, gelezen en gehoord wordt. Bij mijn gedichten weet je vaak niet of ze treurig of grappig zijn. Als iemand uit het publiek me vertelt dat ze die dualiteit herkennen in mijn werk, is dat fijn. Ik doe ook mee aan slams omdat ze me uitdagen nieuw werk te schrijven. Het poëziewereldje is klein, iedereen weet wie het NK heeft gewonnen. Alles begint te rollen nu ik die prijs heb: ik stond op Lowlands en kan bijna leven van mijn pen. Mijn eerste bundel is onlangs verschenen.” (Interview Sabeth Snijders)