Slob: VVD en PvdA hebben vertrouwen gehele politiek geschaad

Foto ANP / Robert Vos

Het openbreken van het regeerakkoord en de voorafgaande discussie rondom de inkomensafhankelijke zorgpremie is slecht geweest voor de reputatie van de Nederlandse politiek. Dat zei ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob vanochtend in het radioprogramma Kamerbreed. Hij sprak van gezagsverlies voor de gehele politiek.

“Het is volledig uit de hand gelopen”, zei Slob over de plannen van de VVD en de PvdA:

“Ze dachten dat ze het wel konden handlen, maar het is een groot drama geworden. Dit is schadelijk voor de hele politiek. Het vertrouwen is geschaad.”

‘Dit slaat diepe wonden en is voor iedereen slecht’

Slob zei in eerste instantie blij te zijn geweest dat de partijen er snel uit waren gekomen, schrijft persbureau Novum, maar dat pakte anders uit door de kwestie rondom de zorgpremie. “Nu zitten we in dit gedoe. Het slaat diepe wonden en is voor iedereen slecht.”

Volgens Slob zal voortaan bij iedere maatregel worden gevraagd waarom het niet wordt aangepast aangezien dat nu wel is gebeurd. Ook vindt Slob het kwalijk dat er nog altijd geen debat over de regeringsverklaring is geweest.

Ter Horst (PvdA): het is uithuilen en opnieuw beginnen

Voormalig PvdA-minister Guusje ter Horst was het met Slob eens. Ze stelde in het programma dat de zaak “slecht” is voor de politiek:

“Het is nu uithuilen en opnieuw beginnen. Er moet een voorstel komen waarvan iedereen zegt: dit is redelijk.”

Ter Horst wil dat het kabinet goed uitlegt waarom ingrijpende maatregelen nodig zijn. GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik vindt dat VVD en PvdA met één mond moeten spreken. “Dus niet meer: ik ben er tegen, maar de ander wilde dit.”

    • Pim van den Dool