OESO: China haalt de VS in 2016 in

China zal de Verenigde Staten al in 2016 inhalen als grootste economie van de wereld. Dat verwacht de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Gisteren publiceerde het instituut een rapport over de ontwikkeling van de wereldeconomie in de komende halve eeuw.

Ook India zal – op de lange termijn – groter worden dan Amerika, voorspelt de OESO. Op dit moment is India bezig Japan (tot enkele jaren geleden nog de tweede economie ter wereld) in te halen. Tezamen zullen China en India „rond 2025” groter zijn dan de landen die nu de G7 vormen: de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Japan, Italië en Canada. Ter vergelijking: in 2010 bedroeg het gezamenlijke bruto binnenlands product van China en India nog niet de helft van dat van de G7.

„Snel vergrijzende economische zwaargewichten, zoals Japan en de eurozone, zullen geleidelijk terrein verliezen aan landen met een jongere bevolking, zoals Indonesië en Brazilië”, aldus de OESO.

China zal dus binnenkort de grootste economie hebben, maar ook dat land ontkomt niet aan vergrijzing, waarschuwt de OESO. Een gevolg van de eenkindpolitiek. In 2060 zullen vier keer zoveel bejaarde Chinezen afhankelijk zijn van de beroepsbevolking als nu. De Indiase en Indonesische economieën zullen binnen tien jaar sneller groeien dan de Chinese, is de verwachting.

Hoewel de opkomende economieën in de komende vijftig jaar een enorme groei zullen doormaken, bereiken zij in die periode niet de welvaart van de nu leidende landen. Het inkomen per hoofd van de bevolking zal in de armste landen in 2060 ruim verviervoudigd zijn en in China en India zelfs verzevenvoudigd. De levensstandaard zal echter niet hoger zijn dan 60 procent van het niveau van de ontwikkelde landen.

„We zullen op eeen gegeven moment de economische crisis achter ons kunnen laten”, zegt secretaris-generaal Angel Gurría in het rapport, „maar de wereld die onze kinderen en kleinkinderen erven zal vermoedelijk sterk verschillen van de onze.”