Nieuwsoverzicht

CIA-chef Petraeus stapt op na overspel

Washington. CIA-directeur David Petraeus is opgestapt nadat hij een buitenechtelijke affaire had toegegeven. Hij vroeg president Obama donderdag in een brief zijn ontslag te aanvaarden, wat vrijdag is gebeurd. Petraeus zei in een verklaring dat hij blijk had gegeven van een „extreem gebrek aan beoordelingsvermogen”. De gepensioneerde generaal leidde de militaire campagnes in Irak en Afghanistan, waarna hij in september 2011 hoogste baas van de CIA werd. (AP) Petraeus: pagina 7

Schadevergoeding voor Tariq Ramadan

Rotterdam. De Erasmus Universiteit moet filosoof Tariq Ramadan 20.000 euro schadevergoeding betalen. De universiteit handelde onzorgvuldig bij het intrekken van zijn benoeming tot gasthoogleraar. Dat heeft de rechtbank bepaald. Ramadan was tot 2010 gasthoogleraar en ook integratieadviseur van de gemeente Rotterdam. Zijn contract werd beëindigd toen duidelijk werd dat hij bij een televisiezender betrokken is die door de Iraanse regering wordt gefinancierd. Ramadan is onvoldoende in de gelegenheid gesteld zijn kant van het verhaal te vertellen, en daarmee was zijn ontslag onrechtmatig, stelt de rechter. (NRC)

Verzet Londen tegen verkoop beeld Moore

Londen. De burgemeester van Londen heeft het in geldnood verkerende stadsdeelbestuur van Tower Hamlets opgeroepen een beeld van de Britse beeldhouwer Henry Moore niet te verkopen. Boris Johnson noemde het een „tragedie” als Draped Seated Woman niet meer in het openbaar te zien zou zijn. Het stadsdeel in Oost-Londen wil forse bezuinigingen deels opvangen met de vijf tot twintig miljoen pond die het beeld mogelijk opbrengt. Het beeld stond jarenlang bij een wooncomplex . (Novum, AP)