Minnares opgestapte CIA-baas zou in zijn e-mails hebben geneusd

Paula Broadwell, de minnares van Petraeus en co-auteur van zijn biografie, op een foto van 15 januari. Foto AP / Ortega Gaines

De buitenechtelijke relatie die de directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA gisteren de kop kostte kwam aan het licht doordat de FBI werd getipt dat zijn minnares toegang had tot zijn e-mailbrievenbus. Dat hebben ingewijden gezegd.

David Petraeus stapte gisteren op vanwege zijn buitenechtelijke affaire, naar later bleek met legerofficier en co-auteur van zijn biografie Paula Broadwell. De FBI is in zijn inbox gaan neuzen na geruchten dat Broadwell daar ook toegang tot had.

President Barack Obama accepteerde zijn ontslag met woorden vol lof. Hij zei dat Petraeus een “buitengewone dienst heeft geleverd aan de Verenigde Staten voor tientallen jaren”. Zijn werk heeft het land volgens Obama “veiliger en sterker” gemaakt.

Mogelijke presidentskandidaat

Petraeus heeft daarmee plotseling en onverwacht zijn succesvolle publieke carrière beëindigd, zo schrijft AP. Hij leidde troepen in Afghanistan en Irak en werd door sommigen zelfs gezien als een mogelijke presidentskandidaat. De tweede man van de CIA, Michael Morell, vervangt Petraeus. Morell was de belangrijkste assistent in het Witte Huis van toenmalig president George W. Bush, ten tijde van de terroristische aanslagen 11 september.

Morell wacht al onmiddellijk een zware klus. Het Congres verwacht de CIA-chef volgende week om hem te bevragen over de bloedige aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi. De CIA ligt sindsdien onder vuur, omdat de dienst meer lijkt te hebben geweten over de toedracht van en de beweegredenen achter die aanval dan zij deed voorkomen.

Waarom stapt een CIA-baas op voor een buitenechtelijke affaire?

Het antwoord is simpel: het maakt hem chantabel. Business Insider legt dat helder uit. Op het moment dat Petraeus risico loopt doordat hij zijn privéleven moet verbergen voor het publiek - zoals hij zegt in zijn ontslagbrief - brengt hij de nationale veiligheid in gevaar.

“Simpelweg een alcoholprobleem kan er al voor zorgen dat iemand geen Secret Clearance verklaring krijgt (waarmee vertrouwelijke informatie kan worden ingezien, red.), wat nog een trapje lager is dan een Top Secret for Sensitive Compartmentalized Information (TSSCI) . Petraeus had als het hoofd van de CIA zeker het type Top Secret verklaring waarmee hij toegang had tot de meest gevoelige informatie over nationale veiligheid.”

    • Mirjam Remie