Ministerie VWS wil uitleg over moskee-internaten

In dit moslim-internaat in Rotterdam wonen en leren 30 jonge moslims boven een moskee. Foto NRC / Robin Utrecht

Het ministerie van Volksgezondheid gaat contact opnemen met het Rotterdamse Bureau Jeugdzorg over moskee-internaten in de Maasstad. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie zaterdag tegenover persbureau Novum in een reactie op een bericht van NRC Handelsblad dat verschillende Nederlandse moskee-internaten illegaal, onveilig en slecht onderhouden zijn.

In Nederland wonen honderden kinderen in vaak slecht onderhouden moskeeën. Sommige van deze moskee-internaten zijn brandonveilig, een enkele is illegaal. De overheid houdt, in tegenstelling tot andere vormen van kinderopvang, op geen enkele manier toezicht op hoe kinderen in de internaten worden behandeld. Ze hoeven aan geen enkele kwaliteitseis te voldoen en geen pedagogisch plan te hebben.

Zo zit in Rotterdam een illegaal meisjesinternaat, waar vijftig meisjes op een zolder wonen zonder vergunning. De situatie er “absoluut brandonveilig” en gezien de slapende kinderen “zelfs gevaarlijk te noemen”, staat in een vertrouwelijke notitie van de gemeente.

‘Particuliere initiatieven vallen niet onder de zorgwet’

Het ministerie stelt in de reactie dat particuliere initiatieven als een internaat of weekendschool niet onder de zorgwetgeving vallen.

“Ouders zijn verantwoordelijk voor de opvoeding van kinderen. Zij kunnen ervoor kiezen dat hun kinderen niet in het ouderlijk huis verblijven. Internaten moeten wel altijd aan de wetgeving op het gebied van bijvoorbeeld brandveiligheid voldoen, zodat kinderen daar veilig kunnen verblijven.”

De specifieke beschrijvingen van situaties roepen volgens het ministerie echter vragen op “over de veiligheid en de gezonde ontwikkeling van kinderen die daar verblijven”. Daarom wordt contact opgenomen met Bureau Jeugdzorg Rotterdam “om naar hun betrokkenheid te informeren”, zo schrijft Novum.

Bekijk hier een In Beeld over de moskee-internaten in Nederland:

Lees de hele reportage in NRC Weekend, of in de digitale editie – alleen voor abonnees.

    • Mirjam Remie