Massaal steun voor Malala

Malala Yousafzai, de 15-jarige Pakistaanse activiste voor meisjesonderwijs die door de Taliban in het hoofd werd geschoten, moet de Nobelprijs voor de Vrede krijgen. Een online petitie met die strekking is al ondertekend door ruim 90.000 mensen.

Vrijdag werden voor het eerst filmbeelden en foto’s getoond van Malala die herstelt in een ziekenhuis in Birmingham. Op de beelden zit Malala met een witte teddybeer op schoot aan een tafel vol brieven en kaarten. Het kan nog weken duren voordat Malala voldoende is aangesterkt om te worden geopereerd. Een deel van haar schedel moet worden hersteld, met bottransplantaties of een titanium plaat. Haar vader zei dat Malala is „gesterkt” door duizenden cadeaus en steunbetuigingen van mensen over de hele wereld. „Het heeft haar geholpen te overleven.”

Vandaag, precies een maand na de aanslag, is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot ‘Dag van Malala’ om aandacht te vragen voor de 32 miljoen meisjes (en 29 miljoen jongens) die wereldwijd geen basisonderwijs krijgen. Volgens de VN gaan in Pakistan vijf miljoen kinderen niet naar de lagere school, van wie drie miljoen meisjes. Vrijdag bood de Britse ex-premier Gordon Brown, speciaal VN-gezant voor Onderwijs, de Pakistaanse regering ruim een miljoen handtekeningen aan ter ondersteuning van Malala’s strijd voor meisjesonderwijs. Hij noemde het ‘schokkend’ dat Pakistan het toch al magere onderwijsbudget heeft verlaagd.