Kramer verbaast zichzelf met zege op vijf kilometer

Sven Kramer heeft op de eerste dag van de NK afstanden zichzelf verbaasd door ‘gewoon’ de vijf kilometer te winnen. De regerend olympisch- en wereldkampioen op deze afstand kampte in de aanloop naar de eerste officiële wedstrijd van het seizoen met een rugblessure, waardoor lang onzeker was of hij kon starten.

Vrijdag verwees Kramer in zijn thuishal Thialf met een heel sterk slot zijn directe tegenstander en ploeggenoot Jan Blokhuijsen naar de tweede plaats. Kramer won in 6.17,46. Naast Blokhuijsen (6.20,34) plaatsten Jorrit Bergsma, Bob de Jong en Ted-Jan Bloemen zich voor de wereldbekerwedstrijden, waarvan de eerste volgende week eveneens in Heerenveen is.

„Ik heb er echt over in gezeten”, antwoordde Kramer na afloop voor de camera’s van de NOS ontkennend op de vraag of hij in de aanloop naar de NK afstanden soms verstoppertje had gespeeld. „Ik ben altijd eerlijk geweest. Dit resultaat verbaast mij ook. Nu blijkt dat ik toch wel aardig kan schaatsen.” Nog last van de rug? „Ik heb er echt last van, maar kan de pijn verdragen. Het klinkt misschien eng, toch is het nog lang niet goed. Al gaat het wel steeds beter.”

Kramer viel in september in de tuin van TVM-directeur Arjan Bos van een schommel en blesseerde zijn kwetsbare rug. De pijn straalde uit naar zijn linkerbovenbeen, waardoor hij moeite had met het schaatsen van een bocht. Op het laatste trainingskamp van zijn ploeg oefende hij met de handrem op en sloeg hij de wedstrijden over. Pas afgelopen weekeinde reed hij in Thialf een drie kilometer, in een behoorlijke tijd van 3.44 minuut. Een paar dagen later besloot hij te starten op de vijf kilometer bij de NK afstanden.

In de laatste rit reed de TVM-kopman vrijdag na een voorzichtige start lang achter zijn ploeggenoot Blokhuijsen, die steeds voorlangs kruiste. „Ik ging op safe, wist niet waar ik stond”, zei Kramer. „Ik ging weg met het idee dat ik me met rondjes onder 30.5 sowieso zou plaatsen voor de World Cups.” Op drie ronden voor het einde bleek hij sterk genoeg voor een versnelling: 29.1, 29.1 en 29.3. Om na afloop aan te kondigen dat hij in elk geval de wereldbekerwedstrijd volgende week wil rijden.

Michel Mulder won de 500 meter. De nummer twee van de wereld bleef als enige onder de grens van 35 seconden: 34,96 en 34,98 seconde. „Dit zijn supertijden”, jubelde de sprinter uit de ploeg van coach Gerard van Velde. „Hier kun je ook wereldbekers mee winnen.” Naast Michel Mulder plaatsten Jan Smeekens, broer Ronald Mulder, Hein Otterspeer en Kjeld Nuis zich voor de wereldbeker.

Op de 1.500 meter bij de vrouwen behaalde Ireen Wüst voor de vijfde keer de nationale titel. In 1.57,11 bleef ze de verrassende Lotte van Beek (1.57,46) voor. De oud-wereldkampioen junioren lijkt na een moeizaam jaar bij Liga in de nog sponsorloze ploeg van coach Jan van Veen de stap naar de top te maken.

Ook haar ploeggenoot Marrit Leenstra, Marije Joling en Linda de Vries verzekerden zich van een wereldbekerticket.