Kortkolom economie

Overleg Europese begroting gestaakt

Brussel. De onderhandelingen over de begroting van de Europese Unie in 2013 zijn gisteren in Brussel vastgelopen. Na acht uur praten wezen de lidstaten het verzoek van de Europese Commissie af om een gat van negen miljard euro in de begroting van het huidige jaar te dichten. De onderhandeling gisteren had moeten gelden als opmaat voor gesprekken later deze maand over de begroting voor de periode tot en met 2020. Als er dinsdag geen overeenstemming is bereikt, zal de Commissie een nieuwe begroting moeten opstellen. De Nederlandse minister van Financiën Dijsselbloem zei bij aankomst gisteren „echt geen ruimte te zien voor verruiming van het budget”. (Reuters, Novum)

Noodveiling van Grieks schuldpapier

Athene. Griekenland organiseert dinsdag een veiling van extreem kortlopende schuldpapieren. Met de opbrengst moet het land de tijd dat het moet wachten op de volgende tranche aan noodsteun kunnen uitzingen. Het agentschap dat de veilingen uitvoert wil 2,1 miljard euro aan schuldpapieren met een looptijd van vier weken veilen. Ook een miljard euro aan leningen van dertien weken komt onder de hamer. Griekenland wacht op ruim dertig miljard euro uit het tweede noodpakket van de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds. Ondanks de parlementaire goedkeuring deze week in Griekenland van 13,5 miljard euro aan extra bezuinigingen hebben de inspecteurs van de schuldeisers hiervoor nog geen fiat gegeven. (Novum)

Winst Tata Steel gaat hard onderuit

Ijmuiden. De winst van het Indiase staalbedrijf Tata Steel is in de eerste helft van het boekjaar hard gekelderd, als gevolg van de slechte Europese staalmarkt. Dat meldde de eigenaar van de voormalige Hoogovens in IJmuiden gisteren. De winst tussen april en september kwam uit op 44 miljoen dollar (35 miljoen euro), tegen 1.052 miljoen dollar een jaar eerder. Vorig jaar boekte Tata Steel een hoge winst door een eenmalige bate. De omzet van Tata steeg met ruim 3 procent tot 12,86 miljard euro. De activiteiten in India waren stabiel, maar in Europa is de vraag naar staal en daarmee ook de staalprijs flink gedaald. (Novum)

FNV breekt overleg met Odfjell af

Rotterdam. Vakbond FNV Havens heeft de onderhandelingen met het Rotterdamse tankopslagbedrijf Odfjell over een sociaal plan afgebroken. Volgens de vakbond reserveert het bedrijf slechts geld voor negentig van de 189 te schrappen arbeidsplaatsen. FNV vindt dat verder praten over een sociaal plan geen zin heeft. De vakbond vindt dat het bedrijf de ongeveer honderd andere werknemers laat bungelen. „Odfjell zegt dat ze die honderd man misschien later weer kunnen gebruiken, maar geeft daar geen enkele zekerheid over”, licht vakbondsbestuurder Ruud Wennekes toe. Odfjell legde in juli alle activiteiten stil na milieu- en veiligheidsovertredingen. Het bedrijf verwacht in de tweede helft van dit jaar een operationeel verlies van 20 tot 23 miljoen euro. (Novum)