Kinderveilige sluiting

Wat zit erin?

Op flessen met gevaarlijke vloeistoffen zoals bleekwater of ammonia zit meestal een kinderveilige dop. Dat is een dop die kinderen niet los krijgen en die hard ratelt als ze het toch probeerden. Bij Albert Heijn heeft tegenwoordig alleen de terpentine zulke doppen, maar Etos gebruikt ze nog volop, bij voorbeeld voor aceton.

Het geheim van de dop, vertel het niet verder, is dat je tegelijk moet drukken en draaien. Het stond er vroeger gewoon bij: ‘Ingedrukt opendraaien’ maar dat konden peuters natuurlijk niet lezen. Tegenwoordig staat er een plaatje op maar dat begrijpen ze ook niet, want dat begrijpt niemand.

Hoe zo’n sluiting werkt zie je als je hem uit elkaar haalt. Snij de buitendop met een ijzerzaag of een kartelmes open dan kun je de binnendop er uit trekken. De truc van de Etosdop zit hem in de verende plastic strips S in de buitendop. Draai je de buitendop rechtsom dan komen die strips tegen de nokken N van de binnendop en gaat die meedraaien. Maar draai je linksom dan gaan die strips alleen maar ratelen en gebeurt er verder niets. Tot je de buitendop naar beneden drukt, dan vallen de tanden T in elkaar en gaat de binnendop los. De eerste veilige doppen werden rond 1955 bedacht. Er zitten grote verschillen tussen.

Welk gereedschap heb je nodig. Een ijzerzaagje of een kartelmes.