Irak annuleert grote wapendeal met Rusland vanwege ‘corruptie’

Irak heeft een grote wapendeal met Rusland ter waarde van ruim drie miljard dollar met Rusland geannuleerd vanwege zorgen bij de Iraakse regering over “corruptie”. Dat heeft een woordvoerder van premier Nouri al-Maliki vanochtend bekendgemaakt aan de BBC.

De Russische premier Medvedev (links) en de Iraakse premier Maliki vorige maand in Moskou tijdens de bekendmaking van de deal. Foto AFP / Yekaterina Shtukina

Irak heeft een grote wapendeal met Rusland ter waarde van ruim drie miljard dollar met Rusland geannuleerd vanwege zorgen bij de Iraakse regering over “corruptie”. Dat heeft een woordvoerder van premier Nouri al-Maliki vanochtend bekendgemaakt aan de BBC.

De deal tussen Irak en Rusland werd pas vorige maand gesloten en betrof onder meer de aankoop van Russische helikopters en luchtdoelraketten door Irak. De deal gold als een opmerkelijke doorbraak voor de Russische wapenindustrie, schreef NRC Handelsblad in oktober:

De Iraakse sterke man Saddam Hussein was een grote afnemer van Russische wapens voor internationale sancties in 1990 een einde maakten aan alle wapenleveranties aan Irak. Maar na zijn afzetting door een Amerikaans-Britse legermacht in 2003 – waartegen president Poetin zich krachtig had verzet – kwamen de Amerikaanse wapenindustrie en in mindere mate de Britse in Bagdad aan bod.

Aanleiding annuleren recent bezoek Maliki aan Rusland

Als reden voor het annuleren van de deal noemt de woordvoerder van premier Maliki het recente bezoek van de Iraakse leider aan Rusland. Tijdens dat bezoek zou Maliki signalen hebben ontvangen dat de deal mogelijk tot stand was gekomen op basis van “corruptie” en daarom heeft Irak nu besloten die verdenkingen te onderzoeken en de deal voorlopig af te blazen.

Rusland heeft nog niet op het annuleren van de deal gereageerd.